Образът на Тодор Живков в произведения на български и чуждестранни

...
Образът на Тодор Живков в произведения на български и чуждестранни
Коментари Харесай

ИЗКУСТВО-ВЛАСТ: Изложба представя портрети на Тодор Живков

Образът на Тодор Живков в творби на български и задгранични създатели ще бъде проучен в изложбата " Последният Първи ". Експозицията ще бъде открита на 16 юни (четвъртък) от 18:00 ч. в Музея на изкуството от интервала на социализма в София на ул. " Лъчезар Станчев " 7 (филиал на Националната галерия) и ще остане там до 23 октомври 2022 година, оповестяват уредниците.



Изложбата има за цел посредством облика на Тодор Живков в творбите на български и задгранични създатели да разкрие един комплициран аспект на изкуството от тоталитарната ера, а точно отношението „ изкуство-власт “.

Около 60 произведения на живописта, скулптурата, графиката и декоративните изкуства, документи и истински ръкописи пресъздават взаимоотношенията сред креативната интелигенция на България и личността на най-дълго задържалия се комунистически водач в страните от Източна Европа.

Сред създателите са Дечко Узунов, Иван Ненов, Васил Бараков, Васил Стоилов, Вера Недкова, Николай Шмиргела, Александър Поплилов, Светлин Русев и други



С дребни изключения творбите от актуалната галерия в никакъв случай не са показвани пред аудитория. Това в най-голяма степен се отнася за рисунките на националните художници (най-високото почетно звание в региона на изобразителните изкуства преди 1989), които са завършени в юбилеен албум като внушителен подарък от Съюза на българските художници за 70-годишнина на Тодор Живков.

Освен като политически акт на засвидетелствана признателност към комунистическата партия в лицето на нейния водач, на тези произведения може да се гледа и като на любопитна и досега непозната страница от историята на нашето изкуство.



Малък, само че значителен сегмент от изложбата съставляват няколко политически плаката, основани през 2018 от тогавашни студенти от специалността „ Плакат и образна връзка “ към Националната художествена академия. В тях обликът на Първия и епохата, която той въплъщаваше, са видени от вероятността на времето и оценката на новите поколения.



Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР