Образът на първия български авиатор Симеон Петров се появи на

...
Образът на първия български авиатор Симеон Петров се появи на
Коментари Харесай

Първият български авиатор изгря на опашката на МиГ-29 в Граф...

Образът на първия български летец Симеон Петров се появи на опашния стабилизатор на изтребител МиГ-29 в авиобаза „ Граф Игнатиево ”.

Тържественото събитие е във връзка 110-та годишнина от първия български военен полет и 134 години от рождението на именития авиатор. 



Автор на портрета е 33-годишният художник Петър Йовчев, който работи като доставчик в частна компания. Под облика на водача, който е нарисуван с автобаза като при колите, е надписът „ В чест на първия български военен полет ”. 

На тържественото събитие в един от хангарите на „ Граф Игнатиево ” бяха поканени наследниците на летеца – внуците Весела Петрова, инж. Симеон Петров и правнуците му Луиза и Денислав.



В словото си командирът на Военновъздушните сили ген.-майор Димитър Петров напомни, че делото на Симеон Петров е от позабравените страници на нашата история. 

„ Всичко помнят три имена от историята на авиацията ни – Радул Минков, Продан Таракчиев /извършват първата бомбардировка над Одрин – б. р./ и Димитър Списаревски. А първият в света, който прави бомбардировка над непозната столица е Симеон Петров /пуска 11 бомби над Константинопол по време на Балканската война – б. р./. Можеш да свалиш от небето един водач, само че в никакъв случай не можеш да изкараш небето от сърцето му ”, напомни ген.-майор Петров.

Първият ни летец става випускник на курса на Луи Блерио в Париж през 1912 година. Там се случва по този начин, че първият водач, който каца с изгасен мотор в света. По време на Балканската война получава 22 000 златни франка в два куфара и с тях отива и купува за армията бойни 18 самолета от Русия. Тогава основава и патентова първата българска авиобомба „ Чаталджа ”, която се употребява от немската и австро-унгарската армии. 



След Първата международна война остава без прехранване и се сеща за своя другар Йожен Пежо, с който са били в школата на Блерио. Така става формален представител на велосипедите марка „ Пежо ” в България. След това основава първата звукозаписна компания на Балканите „ Симонавиа ”, която става основоположник на именития „ Балкантон ”.

За неговият богат живот описа историкът и някогашен авиатор проф. полк. Димитър Недялков.

Наследниците на Симеон Петров получиха плакати в рамка, които изобразяват нарисуваната част на изтребителя. Военният ефирен канал сподели 30-минутен филм за първия ни същински летец.

Командирът на база " Граф Игнатиево " бр. ген. Николай Русев награди проф. полк. Димитър Недалков с макет на самолета, с който летял Су-22, който бе снет от въоръжение преди доста години.

Снимки от Наташа Манева

 

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР