Обратите с почистването на река Марица, с която Община Пловдив

...
Обратите с почистването на река Марица, с която Община Пловдив
Коментари Харесай

Почистването на Марица – 2023-а: пари има, фирма – не, 2024-а: фирма има, пари – не

Обратите с почистването на река Марица, с която Община Пловдив се бори към този момент трета година, не престават. Екскметът Здравко Димитров и неговото вице Анести Тимчев по този начин и не съумяха да изберат компания за премахването на джунглата в коритото на реката, а сагата продължава и в новия мандат.
Прочетете още
След решението на Върховен административен съд и Комисия за защита на конкуренцията, че Тимчев нелегално е прекратил поръчката за почистването на реката за 1,2 млн. лв., а Община Пловдив още веднъж събра комисиите, с цел да гледат техническите оферти.  Тя е подготвена да разгласи спечелилия в поръчката, само че се оказва, че липсва финансиране.

През 2022 година Община Пловдив можеше да получи 7 млн. лв. финансиране за цялостното разчистване на коритото, само че тогава Зико реши да приключи поръчката и да се тръгне към отчасти разчистване. През 2023 година даже към Община Пловдив бяха преведени целево 1,3 млн. лв. за премахването на растителността на островите и към мостовете, само че тя по този начин и не съумя да ги усвои. Поради това средствата са върнати в държавния бюджет, защото към този момент е 2024 година. Така се получава, че предходната година пари за почистването е имало, само че не и компания, а в този момент противоположното.

Зам.-кметът по екология Иван Стоянов съобщи, че това е повода комисията да не  излезе с решение, тъй като то ще  бъде оповестено без да има обезпечено финансиране.

„ Трябва ново разпореждане на Министерски съвет за сумата. Поради това ще заложим в бюджета сума, с цел да стартираме почистването, а по-късно ще чакаме парите от страната ”, сподели Иван Стоянов. Неговото предпочитание е почистването да стартира преди пролетта преди да се разлистят дърветата и да се вдигнат тревите.

Според напътствията на Върховния административен съд единствената компания, която дава отговор на критерии за избор по поръчката е „ БКС – Озеленяване ”.

Припомняме, че някогашният зам.-кмет по екология Анести Тимчев дефинира компания „ Ростер ” ООД, като я избра за реализатор, макар че бе дала най-висока цена – 1,2 млн. лв. без Данък добавена стойност. Другите две компании – „ БКС Озеленяване ” и  „ Ековат – България ” бяха дали  надлежно цена от 977 хиляди лв. и 540 хиляди лв..

Те бяха отстранени, а въпросът стигна до Комисия за защита на конкуренцията и Върховен административен съд.  Върховните магистрите постановиха, че Община Пловдив незаконосъобразно е избрала компания „ Ростер ”, а „ БКС – Озеленяване ” не е трябвало да бъде отстранена. След това решение от Община Пловдив прекратиха поръчката поради „ непреодолимо противоречие ” в документите, което се касае за неточност при изчисляването площите и сумата за разчистване. 

Компанията „ БКС – Озеленяване ” пусна нова тъжба в Комисия за защита на конкуренцията, а „ непреодолимо противоречие ” се оказа, че е равна на 80 стотинки, или 0,002 дка в площта, която би трябвало да се почисти от компанията.  Така Комисия за защита на конкуренцията анулира решението на Тимчев, а Община Пловдив ще организира още веднъж комисия, с която да изберат компанията за реализатор, съгласно напътствията на Върховен административен съд и регулатора.

Поръчката е за почистването единствено към мостовете, както и островите, защото при високи води има действителна заплаха за оборудванията.  Скоро се чака да бъде приключен и планът за цялостното разчистване на Марица, чиято стойност се чака да е над 7 млн. лв..
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР