Обрат в ситуацията в Израел след седмици на бурни протести

...
Обрат в ситуацията в Израел след седмици на бурни протести
Коментари Харесай

Нетаняху обяви, че е поставил на пауза съдебната реформа в Израел

Обрат в обстановката в Израел след седмици на бурни митинги против проекта за правосъдна промяна. Тази заран израелският министър председател Бенамин Нетаняху свика среща на съдружните сътрудници, на която е оповестил, че слага на пауза правосъдната промяна.

Междувременно израелският президент прикани държавното управление да спре неотложно готвените промени с думите към премиера, че " целият народ и целият свят ви гледа ".

В Израел тази нощ се стигна до вълнения, откакто хиляди излязоха на митинг, предизвикан от уволнението на министъра на защитата поради несъгласието му с промяната. Демонстрациите не стихват към този момент три месеца.

Първо намерено противоречие със противоречивата промяна на Нетаняху от страна на член на държавното управление пристигна от министъра на защитата:

" Заявявам намерено и изрично, че в името на сигурността на Израел, в името на нашите синове и дъщери, законодателният развой би трябвало да спре ".



Снимки: БГНЕС

Това изявление коства поста на Йоав Галант. Уволнението му ускори гнева на съперниците на промяната. Демонстранти блокираха главната автомагистрала в Тел Авив и възпламениха огън. Полицията употребява водни оръдия, с цел да ги разпръсне. По същия метод силите на реда отблъснаха протестиращи, които пробиха барикадите покрай дома на министър-председателя в Ерусалим.

" Това е нашата страна, желаеме да живеем тук, може да звучи по детски или наивно, само че в действителност обичаме това място ", съобщи Ноа Леванон, студентка.

" Историческа нощ, надяваме се довечера да приключи с позитивен резултат във връзка с промяната. Това е задачата ни - да спрем изцяло преврата в правосъдната система ", разяснява журналистът Ювал Кра.



" Тук сме, тъй като доста рисков човек на име Биби Нетаняху се пробва да концентрира цялата власт в ръцете си ", сподели юристът Йотам Клейман.

Най-голямото безпокойство на критиците на промяната е че ще се наруши салдото в демократичната система. Кметовете на три израелски общини оповестиха, че стартират гладна стачка пред кабинета на Бенямин Нетаняху в Ерусалим.

Консулът на Израел в Ню Йорк заяви, че подава оставка в символ на митинг против уволнението на министъра на защитата.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР