Обрат с времето ни очаква в следващите 48 часаПроливен дъжд

...
Обрат с времето ни очаква в следващите 48 часаПроливен дъжд
Коментари Харесай

В следващите 48 часа България ще види лудата игра на времето

Обрат с времето ни чака в идващите 48 часа

Проливен дъжд се изсипа за кратко над София в съботния следобяд. Над Централна и Източна България също се развива през целия ден купеста и купесто-дъждовна облачност. Възможно е там тук-там краткотрайни валежи от дъжд, в обособени региони и съпроводени с гръмотевици. 

През нощта над по-голямата част от страната ще е най-вече ясно. Над източните региони облачността ще е раздрана, оповестиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), цитира Блиц.

Ще духа слаб до умерен вятър от запад-югозапад. Минималните температури ще са сред 9° и 14°, в София – към 8°. 

В неделя ще бъде предимно слънчево. Около и следобяд над планинските и източните региони краткотрайно облачността ще се усили. Ще духа слаб западен вятър, който вечерта ще се ориентира от юг-югозапад. Максималните температури ще са сред 25° и 30°, по Черноморието 20°-24°, в София – към 26°. Атмосферното налягане ще продължи постепенно да се намалява, само че ще се задържи по-високо от междинното за месеца.

По Черноморието ще бъде най-вече слънчево, към и следобяд с краткотрайни нараствания на облачността. Ще духа слаб до сдържан вятър от юг-югоизток. Максималните температури ще са сред 20° и 24°. Температурата на морската вода е към 15°. Вълнението на морето ще е към 2 бала.

В планините ще бъде най-вече слънчево, следобяд с краткотрайни нараствания на облачността. Ще духа сдържан вятър от север-северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е към 18°, на 2000 метра - към 10°.

В началото на новата седмица вятърът ще се обърне от юг-югозапад, ще бъде до сдържан и с него ще се затопли още, дневните температури ще доближават и надвишават 30°, в обособени региони до 33°-34°. Ще бъде с раздрана висока облачност, която във вторник от югозапад ще се усилва, вплътнява и снижава, показва дежурният синоптик на Национален институт по метеорология и хидрология Марияна Попова. 

Привечер във вторник на обособени места в крайните западни региони е допустимо да превали кратковременно.

В сряда в източната половина от страната ще се задържи с югозападен вятър и високи температури, към момента с раздрана облачност.

Над западната въздушната маса ще се лабилизира и на доста места ще се развива купесто-дъждовна облачност, ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури с увеличаване на вятъра. Възможни са градушки. Има нараснала възможност за локални обилни количества дъжд.

Към вечерта и през нощта против четвъртък, с превръщане напразно от запад-северозапад, ще нахлува леден въздух.

Сутрешните температури във вторник и сряда ще са много високи, в множеството места сред 13° и 18°, само че в сряда дневните ще стартират да се намаляват - доста в Западна България, където ще остават до 18°-20°, само че на изток ще са към момента до 26°-28°.

В четвъртък и петък ще е прохладно и захлаждането ще продължи. Облачността ще е променлива, тук-там ще има и краткотрайни валежи; отначало над към 1100-1200 метра ще вали сняг, но последователно границата дъжд-сняг ще се намалява. Ще се намалят и нощните температури, а и дневните ще бъдат под климатичните правила за тази част от април, оптималните - до 20°, в петък тук-там и под 15°.

В събота вятърът ще отслабне, превалявания ще има на малко места. Минималните температури ще са близки до нулата, на обособени места по високите полета в Югозападна България и под нулата, преобладаващите оптимални ще са сред 12° и 17°.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР