Обрат с гол в добавеното време, познато като Фърги тайм,

...
Обрат с гол в добавеното време, познато като Фърги тайм,
Коментари Харесай

Тревога в "Театъра на мечтите": как наследството на сър Алекс се оказа непосилно дори за Моуриньо

Обрат с гол в добавеното време, познато като " Фърги тайм ", и победа против " Ливърпул " са измежду дребните наслади, които припомнят на почитателите за величието на " Манчестър юнайтед " от времето на сър Алекс Фъргюсън.

Пет години след слизането на шотландеца от мениджърския стол клубът към момента пробва да се пренастрои и да поеме решително по новия си път. Засега без необикновен триумф.

" Манчестър юнайтед " е на път да изпрати следващия си разочароващ сезон. " Червените дяволи " са на 16 точки зад градския противник " Сити " във Висшата лига, а също така отпаднаха от Шампионската лига след загуба с 1:2 от " Севиля " на своя " Олд Трафорд " в осминафиналната фаза.

Клубът ще запише пети пореден сезон, в който няма да стъпи на най-високото ходило във Висшата лига и даже трите купи от предходната година и дълго чаканото завръщане в европейските шампионати не съумя да разсее облаците над алената част на Манчестър. Участието в Шампионската лига приключи с крушение.

На всички е ясно, че " Юнайтед " е в рецесия, в каквато не е бил от дълго време. В ерата на Висшата лига клубът в никакъв случай не е имал по-дълга суша без купа. Стандартите, сложени от 1992 година насам, са високи и това усложнява задачата и усилва напрежението в тима.

Огромните вложения в прехвърляния в последните години не се оправдават. Неуспехите вършат по този начин, че клубът е на задните позиции в съревнование, в което дълго време те задаваха темпото.

Дебелата сянка на Фъргюсън

Ерата на " Манчестър юнайтед " в Англия беше построена от сър Алекс Фъргюсън. За 26 години отпред на тима шотландецът подвигна летвата доста високо, като завоюва 38 оценки и трансформира клуба в №1 в Англия.

Фъргюсън се отдръпна от огромната сцена по най-хубавия метод, носейки юбилейната 20-а купа.

 След пенсионирането на сър Алекс Фъргюсън,
© Reuters

След пенсионирането на сър Алекс Фъргюсън, " Юнайтед " няма купа.

" Да наследиш сър Алекс е едно от най-трудните неща във футбола, в случай че не и най-трудното. Но в същото време той остави на мениджърите след него един от най-хубавите тимове, които сме имали в историята на " Юнайтед ". Спечелихме купата пет пъти за седем сезона и играхме три финала в Шампионската лига ", споделя дългогодишният капитан на отбора Гари Невил.

След шотландеца на поста се изредиха Дейвид Мойс, Луис Ван Гаал и в този момент Моуриньо. Мойс, който беше избор на Фъргюсън, не остана даже цялостен сезон и след отпадането в четвъртфиналите в Шампионската лига беше уволнен. Ван Гаал изкара два цялостни сезона, в които завоюва ФА къп преди да си тръгне. И двамата с Мойс обаче записаха едвам към 50% успеваемост в мачовете.

След години на спекулации и клюки през лятото на 2016 година отпред на клуба застана Жозе Моуриньо. Португалецът завоюва три трофея в първия си сезон – Купата на лигата, " Къмюнити шийлд " и Лига Европа, само че едвам шестото място във Висшата лига остави горчив усет. Вторият сезон на Специалния също не е безапелационен.

Някои експерти считат, че триумфите, реализирани от Фъргюсън, потискат останалите и по едно и също време ги слагат под огромно напрежение.

" Дейвид Мойс, който ни пое след сър Алекс, обезверено искаше да успее. Той в никакъв случай не се отпусна, постоянно изглеждаше под напрежение. Освен това направи неточност да опита да промени всичко изначално, а ние имахме построен тим ", счита различен някогашен състезател на " алените дяволи " Неманя Видич.

Изчезна ли магията на Специалния

Идването на Жозе Моуриньо отпред на " алените дяволи " беше посрещнато с неспокойствие измежду почитателите на клуба. Един от най-успешните треньори в актуалния футбол се оказа предназначен да върне величието на тима, само че до този миг не се оправя.

За разлика от работата си в предходните си тимове португалецът не съумява бързо да реализира триумфи. Изправянето лице в лице със остарелия му противник Хосеп Гуардиола също не е в негова изгода, откакто купата за градския противник " Сити ", воден от испанеца, наподобява сигурна. За похлупак и статистиката не е на страната на Специалния. До момента във всичките си отбори той е успявал да завоюва купата най-късно до втория си сезон отпред.

В " Юнайтед " Моуриньо похарчи над 300 милиона паунда за покупка на нов футболисти, само че това не му носи триумф.

И откакто първоначално всички го подкерепяха и той се трансформира в мениджъра, получил максимален заем на доверие след Фъргюсън, то в този момент португалецът стартира да среща и много рецензии. Голяма част от някогашните играчи са против него, а се усилват и причините в тяхна изгода. Футболистите, привлечени в многомилионни прехвърляния, са в слаба форма, а посоченият за водач на новата вълна на " Олд Трафорд " Пол Погба се трансформира в запаса.

 Тревога в
© Reuters

" Аз не съм почитател на сегашния " Юнайтед ", тъй като той по никакъв метод не оправдава философията на клуба. Никой не знае за какво отпред е управител, който играе предпазен футбол от години. Аз избирам методът, по който играят тимовете на Гуардиола. Ние не можем да се сърдим на Неманя Матич, че не подава като Кевин де Бройне, би трябвало да се сърдим на мениджъра, че не взима подобен вид играчи ", сподели клубната легенда Ерик Кантона.

Поведението на Моуриньо също буди съществено неодобрение. Последното му падение беше изявлението след загубата от " Севиля ".

" Не мисля, че представянето ни беше неприятно. Не скърбя за нищо. Дадох най-хубавото от себе си, тимът даде най-хубавото. Опитахме, загубихме, само че това е футболът ", сподели Моуриньо.
Португалецът стигна до такава степен, че да напомни по какъв начин самият той е отстранявал сегашния си тим като посетител в Шампионската лига. " Бях на този стол два пъти, откакто отстраних " Манчестър юнайтед " (в осминафиналите на Шампионската лига) като посетител - с " Порто " (през 2004 г.) и с " Реал " (Мадрид) (през 2013 г.). Това не е нещо ново за клуба ", уточни Специалния.
Без трофеи, само че с отличен бизнес усет

Обратнопропорционално на представянето на терена " Манчестър юнайтед " бележи растеж във финансово отношение. Главният изпълнителен шеф Ед Уудуърд разгласи, че " алените дяволи " " в никакъв случай не са били в по-добро положения ".

" По отношение на бизнеса " Юнайтед " се движи във възходяща линия. Не единствено поради усъвършенстваните покупко-продажби за телевизионните права, само че и поради цялостния стадион, комерсиалните доходи и рекламите, ние можем да кажем, че сме добре обезпечени ", сподели шефът в края на 2017 година



За предходната финансова година " алените дяволи " записаха рекордни доходи от 581 милиона паунда. Очакванията са в края на май, когато завършва идната финансова година, резултатите да са сходни – сред 575 и 585 милиона паунда.

За пръв път от 11 години " Юнайтед " се завърна и отпред в класацията на " Делойт " за най-богат клуб в света. През 2017 година пък за трети следващ път " алените дяволи " бяха оповестени за най-скъпата футболна марка в света съгласно изследването на Brand Finance. В последните години бяха подписани впечатляващи контракти с " Шевролет " и " Адидас ".

Рекордните доходи на " Юнайтед " през годините разрешават на клуба да харчи и големи средства сезон след сезон. От 2013 година насам не минава нито една акция, в която " алените дяволи " да не харчат по-малко от 140 милиона паунда за нови футболисти, което пък потвърждава, че постъпленията не са директно обвързани с представянето на тима и спечелването на титли.

Според настоящето систематизиране на приходите в европейските шампионати " Юнайтед " ще бъде един от тимовете, които ще вземат най-вече в Шампионската лига, макар че отпаднаха още в първия елиминационен кръг. Заради контракта на BT Sport да излъчва дуелите на всички британски клубове в шампионата на стойност 1.2 милиарда паунда, се чака " Юнайтед " да получи сред 60 и 75 милиона евро единствено от маркет пула на УЕФА.

Само от представянето си в Шампионската лига (бонус за присъединяване и бонус за петте победи в групите) " Юнайтед " ще получи съвсем 27 милиона евро. Нито една облага обаче не може да компенсира неналичието на трофеи в " Театъра на фантазиите ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР