Обрат настъпи в президентската надпревара в Литва, след като са

...
Обрат настъпи в президентската надпревара в Литва, след като са
Коментари Харесай

Обрат в президентската надпревара в Литва, надделява Шимоните

Обрат настъпи в президентската конкуренция в Литва, откакто са преброени бюлетините от всички изборни райони. Въпреки упованията най-вече гласове да събере самостоятелният претендент Гитанас Науседа, някогашният финансов министър Ингрида Шимоните го изпревари с елементи от %.

Подкрепяната от Път на отечеството и литовските християндемократи Ингрида Шимоните, която показва себе си като самостоятелен претендент и технократ, събра малко над 31% от гласовете на първия тур на президентските избори в Литва. В щаба на Ингрида Шимоните сякаш одобриха най-емоционално предварителните резултати, което проличава и от атмосферата по време на изказването ѝ пред медиите: " Аз ще приема поддръжката на партии с непрекъснати политически възгледи, без значение дали са в десния или в левия набор, или са центристи. За мен е значимо те да си отстояват казаното, а не да дават обещание неща, които не могат да изпълнят ".

Икономистът Гитанас Науседа, зад който не стои нито една партия, остава единствено с пет процентни пункта под прага от 31 на 100, макар че през цялата изборна нощ се очакваше точно той да бъде първи, въпреки и с дребна преднина.

Трети с под 20% остава министър председателят Саулисус Сквернялис, която още преди окончателните резултати удостовери, че ще се отдръпна от поста си и най-вероятно ще има предварителни парламентарни избори.

Гласуването на първия тур от президентския избор съответства с два референдума, само че защото до урните не отидоха половината от имащите право на глас, допитванията не могат да доведат до промени в Конституцията на страната. Балотажът на президентския избор съответствува с евроизборите в Литва.

Премиерът Саулиус Сквернялис ще подаде оставка, откакто остана трети в първия тур на президентските избори в Литва. Все още неговата " Партия на фермерите и зелените " не е решила дали да се откаже от ръководството. Литовският министър председател Саулиус Сквернялис съобщи, че е допустимо да има предварителни парламентарни избори, откакто загуби президентския избор: " Провалът в изборите е оценка за мен като политик. Аз одобрявам тази оценка и ще направя стъпката, която дадох обещание ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР