Обръщение за Деня на народните будители отправи българският патриарх и

...
Обръщение за Деня на народните будители отправи българският патриарх и
Коментари Харесай

Патриархът: Денят на будителите е духовна радост и заслужена гордост, но и равносметка

Обръщение за Деня на националните будители насочи българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, оповестиха от Българската патриаршия.
Още по темата
" Обични в Господа братя и сестри, всебългарският празник на националните будители е безценен и свят за всяко родолюбиво българско сърце. Той е подобен и за Православната ни черква, която през цялото време на своето битие е най-автентичният притежател на духа на будителството, на духовното, просветно и културно израстване и пребъдване във времето на православния ни народ. Ето за какво светата ни Църква всеки път има в паметта и в молитвите си дейците на нашата нематериалност, култура и просвета, и майчински благославя актуалните наши будители , в чието свещено дело намира естественото си продължение постигнатото от всички техни прародители още от времето на Покръстването и до наши дни ", споделя в словото си Негово Светейшество.

Патриарх Неофит акцентира, че Денят на националните будители е ден за д уховна наслада и заслужена горделивост, само че той е също по този начин и ден за равносметка .

" Днес всички ние сме призвани да се вгледаме в себе си и да се запитаме до каква степен почтени наследници сме на тези, които от далечното девето столетие и през цялата история на християнска България са отдавали силите и живота си за непрекъснатия напредък на православния български жанр, освежен в кръщелния купел по времето на свети Борис Михаил Покръстител и станал, по този метод, неотменна част от европейската християнска цивилизация. Доколко заветите на първостроителите на православната българска " Държава на духа " - светите Седмочисленици и всички техни съратници и приемници във времето, намират своето реализиране от нас през днешния ден ", пита в обръщението си българският патриарх.

" Състоянието на актуалната духовна и културна обстановка у нас, на актуалната ни култура и словесност, на днешните постижения на българската просвета - във всички сфери на нейното развиване, са мерилото и критерият за верността ни към всички тези, с помощта на които през днешния ден живеем в независимост и самостоятелност, със свое лично лице и еднаквост измежду все по-глобализиращия се свят. Нека Всещедрият Бог всеки път да благоволи към православния ни народ, да го укрепва по пътя му и да му дарува почтени приемници на колосите на българския дух от всички времена. Честит и блажен празник! ", насочва благослов патриарх Неофит.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР