Обръщаме колоните и се връщаме в полевите си лагери съгласно

...
Обръщаме колоните и се връщаме в полевите си лагери съгласно
Коментари Харесай

Прогожин спира настъплението към Москва и се връща на фронта

" Обръщаме колоните и се връщаме в полевите си лагери според проекта "

 

 

Конвоят на частната военна компания " Вагнер "  е достигнал московското село Степанщино и е на път да навлезе в третия външен пръстен на съветската столица. Това оповестиха съветски и украински медии в каналите си в Телеграм.

Същевременно от пресслужбата на беларуския президент Александър Лукашенко оповестиха, че той е постигнал договореност с ръководителя на частната войска Евгений Пригожин да спре настъплението към Москва. 

Според информация на Ройтерс наемниците от частната войска на Евгений Пригожин са към 5000. Те са предвождани от старши командира на групировката - някогашния офицер на ГРУ Дмитрий Уткин. 

Агенцията цитира източник, непосредствен до управлението на следената от Русия част на украинската Донецка област, съгласно когото планът на ЧВК " Вагнер " за Москва е да заеме позиции в гъсто застроен регион.

Според същия източник, ръководителят на " Вагнер " Евгений Пригожин има разполагаем общо по-малко от 25 000 души, а към 5000 от тях са били в южния град Ростов на Дон.

 

От пресслужбата на Лукашенко допълниха, че тази заран съветският президент Владимир Путин е уведомил беларуския си сътрудник за обстановката в Южна Русия с частната военна компания " Вагнер ". Държавните глави са се договорили за взаимни дейности.

Като продължение на договореностите президентът на Беларус, откакто в допълнение е прецизирал обстановката по свои канали и в съгласие с президента на Русия, е провел диалози с ръководителя на ЧВК " Вагнер ". От своя страна Евгений Пригожин е приел отправеното му предложение да спре " марша на справедливостта " към Москва и да предприеме по-нататъшни стъпки за деескалация на напрежението.

" Преговорите продължиха през целия ден. В резултат на това те стигнаха до съглашения за недопустимостта на разгръщането на кърваво кръвопролитие на територията на Русия. В момента на масата бе подложен безусловно преференциален и допустим вид за разрешаване на обстановката с гаранции за сигурността на бойците на ЧВК " Вагнер ", допълниха от кабинета на Лукашенко.

Същевременно президентът на Съединени американски щати Джо Байдън е разговарял с водачите на Франция, Германия и Обединеното кралство, до момента в който бунтовниците от частната военна организация " Вагнер " се придвижват към Москва, откакто по-рано през днешния ден те превзеха съветския южен град Ростов на Дон, заяви Белият дом.

" Лидерите разискаха обстановката в Русия. Те също по този начин потвърдиха непоколебимата си поддръжка за Украйна ", показват от пресслужбата на Белия дом.

Външният министър на Турция Хакан Фидан пък е разговарял по телефона с държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън, като двамата са разискали събитията в Русия, уточни за Ройтерс източник от турското външно министерство. 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР