Обмисля се глобата за нелоялни търговски практики при храните да

...
Обмисля се глобата за нелоялни търговски практики при храните да
Коментари Харесай

Обмисля се глобата за нелоялни търговски практики при храните да стане процент от оборота

Обмисля се санкцията за нелоялни търговски практики при храните да стане % от оборота посредством смяна в нормативната уредба, съобщи министърът на стопанската система Никола Стоянов в " Денят стартира с Георги Любенов ".

Над 540 нарушавания при 578 инспекции - такава е равносметката от акцията на Комисията за отбрана на потребителите в питателните магазини.

Намесата на страната на пазара и сезонността на стоките се отразиха по друг метод на храните през тази седмица.

Държавната комисия по стокови тържища и борси регистрира покачване на цените на храните на едро с над 7% от началото на годината. Индексът на тържищните цени, който отразява цените на питателните артикули на едро, тази седмица се е повишил с 0,32 на 100 до 2,48 пункта. Поевтиняват оранжерийните домати и краставици, само че сиренето и кашкавалът нарастват.

Седмицата завърши с няколко знакови маржа в цените на храните. Очаквано оранжерийните домати и краставици започнаха да поевтиняват, като е разумно наклонността да се резервира и през идващите дни. Наблюдава се и спад в цената на пилешкото месо.

На този декор цитрусите започнаха да покачват цената си най-вече поради своя сезонен темперамент. По-обезпокоително е, че още веднъж нарастнаха кашкавалът, маслото и яйцата.

Според министъра на стопанската система сегашните санкции за нелоялни търговски практики не реализират нужния резултат, заради което се обмисля въвеждането на глоба, която да е % от оборота.

" В момента оптималната санкция на Комисията за отбрана на потребителите е 50 000 лв.. Дори на оптималния предел на нелоялните практики са установени близо 200 случая - това са 200 млн. лева санкции. На фона на оборотите в търговията на дребно не е нещо, което в действителност да дисциплинира играчите и това ще е една от задачите със законодателни промени, които ще предложим, да покачим и санкциите. Глоби, които са % от оборота. Тогава нещата към този момент стават съществени ", съобщи Никола Стоянов, министър на стопанската система.

Обмисля се и метод за надзор на надценките.

" Това е свободен пазар. Всеки има право да поставя надценка, каквато си желае. Това, върху което мислим, е когато се вкара още веднъж през промени в подзаконовата нормативна база, в случай че някой търговец наложи надценка по-голяма от 25% или 20, да уведоми Комисията за отбрана на потребителите ", сподели още Никола Стоянов.

За да станат родните производители по-конкурентоспособни служебното държавно управление ще желае от Брюксел повишение на дотациите за земеделските стопани.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР