Обмисля се глобата за нелоялни търговски практики при храните да

...
Обмисля се глобата за нелоялни търговски практики при храните да
Коментари Харесай

Обмислят глобата за нелоялни търговски практики при храните да стане процент от оборота

Обмисля се санкцията за нелоялни търговски практики при храните да стане % от оборота посредством смяна в нормативната уредба, съобщи министърът на стопанската система Никола Стоянов пред.

" 578 инспекции е направила Комисията за отбрана на потребителите от 15 февруари до 8 март - открити са над 540 нарушавания, от които 216 със подозрения за нелоялни търговски практики. Има издадени 138 акта. Основните неща, които се откриват, е че на щанда написа, че има понижение, само че когато се отиде на касата цената си е същата. Има проблеми с грамажите, както и с промоциите ", разяснява Стоянов.

По думите му всяко от тези нарушавания води до съществено завишаване на цените.

" Има проблем. Не е обикновено сред цена на вносител или производител и крайната цена да има такава голяма разлика. Има структурни проблеми, нашите аграрни стопани получават по-ниски дотации от тези в Западна Европа, ще желаяме равнене ", добави икономическият министър.

Никола Стоянов разясни, че сега оптималната санкция, която КЗП може да наложи, е 50 000 лв..

" В момента оптималната санкция на Комисията за отбрана на потребителите е 50 000 лв.. Дори на оптималния предел на нелоялните практики са установени близо 200 случая - това са 200 млн. лева санкции. На фона на оборотите в търговията на дребно не е нещо, което в действителност да дисциплинира играчите и това ще е една от задачите със законодателни промени, които ще предложим, да покачим и санкциите. Глоби, които са % от оборота. Тогава нещата към този момент стават съществени ", добави Стоянов и подчерта, че България е преди всичко по растеж на износа за 2022 година в целия Европейски съюз, с 39 % повишаване, рекорден експорт - машини, машиностроене, елементи за автомобилна промишленост, електрическа енергия.

Обмисля се и метод за надзор на надценките.

За да станат родните производители по-конкурентоспособни служебното държавно управление ще желае от Брюксел повишение на дотациите за земеделските стопани.

" Цените на горивата сега са постоянни ", сподели още Никола Стоянов.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР