Областният управител на Варна трябва да глоби водача в евролистата

...
Областният управител на Варна трябва да глоби водача в евролистата
Коментари Харесай

Жалба срещу Марешки заради евроизборите

Областният шеф на Варна би трябвало да санкции лидера в евролистата на „ Воля – Българските родолюбци “ Веселин Марешки. Причината е, че Централната изборна комисия (ЦИК) е открила нарушаване на възбраната, планувана в член 191 от Изборния кодекс, в комерсиална реклама да се насочат политически внушения в изгода или във щета на една или друга партия, коалиция, предприемчив комитет или претендент.
Жалбата против него е подадена от Христо Дунчев – изпълнителен секретар на Политическа партия „ Партия на Зелените “. Той е изложил изказвания за нарушение на разпоредбите за осъществяване на предизборната акция от Политическа партия „ ВОЛЯ “ в излъчени предизборни клипове по bTV. В тях се популяризира лидерът на кандидатската листа на партията преди началото на предизборната акция. Визираните от него клипове са излъчени на 5 април и на 20 април.
С оглед равнопоставеност на всички участници законодателят категорично е планувал начало на предизборната акция да е 30 дни преди вота, което би трябвало да се съблюдава от всички участници в изборния развой. Тазгодишната акция за евровота стартира от 26 април.
Клипът, излъчен в БиТиВи, стартира с комерсиална реклама на медикаменти, следват фрагменти от аптеки, в които се демонстрира Марешки и приключва с апел „ Заедно да спрем грабежа, ние от ВОЛЯ сме българските родолюбци “.
Въпросните клипове съгласно решението на ЦИК съставляват комерсиална реклама, по време на която се насочат политически внушения в интерес на политическа партия „ ВОЛЯ “ и Веселин Марешки. И това съставлява нарушаване на наредбата на член 191 ИК.
Председателят на ЦИК е акредитиран да сформира акт за открито нарушаване, който би трябвало да бъде изпратен на регионалния шеф на Варна за издаване на наказателно разпореждане.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР