Областният управител на Плевен Виолета Иеремиеваоткри информационна среща за популяризиране

...
Областният управител на Плевен Виолета Иеремиеваоткри информационна среща за популяризиране
Коментари Харесай

Информационна среща за популяризиране на българския жестов език се проведе в Плевен

Областният шеф на Плевен Виолета Иеремиеваоткри осведомителна среща за разпространение на българския жестов език.

Събитието се организира в зала „ Плевен ” на Областната администрация. То е част от самодейностите на Обединение за правата и развиването на глухите хора в България Deaf.bg във връзка Международната седмица на глухите хора и се реализира с поддръжката на Областна администрация на област Плевен и Община Плевен.



При откриването на срещата, регионалният управителсподели своята съпричастност към проблемите на хората с увреждания като една от тях, както и своя опит като бранител на правата им.

На срещата участваха кметът на Община Плевен Георг Спартански, представители на общини от региона, специалисти от институции, представители на РУО и образователни заведения.


Акцентът във форума беше върху нуждата от поощряване и отбрана на правата на хората с увреждания и значимостта на правилата, заложени в Конвенцията за правата на хората с увреждания, която е утвърдена от България със закон през 2012 година.

За тази цел се провеждат акции за повишение на публичното схващане, предопределени да:
- предизвикват позитивно разбиране и по-високо публично схващане към хората с увреждания и техните права;
- способстват за признание на уменията, качествата и качествата на хората с увреждания, както и на техния принос към работното място и пазара на труда;
- предизвикват всички средства за всеобщо осведомление да показват хората с увреждания по метод, подобаващ на задачите на актуалната Конвенция.

Основните тематики, разисквани на осведомителната среща, бяха:

-Международната седмица на глухите хора 2023 - защосе отбелязва, от кое място идва тази инициативаи какви са нейните цели.

- Закон за българския жестов език – използване, положителни практики и срещани неточности.

- Осигуряване напревод при административното обслужване на глухите жители и информацияна български жестов езиквинтернет страниците на държавните институции

След срещата се организира събитие в Градската градина, на което още веднъж участва регионалният шеф, дружно с представители на Областната администрация.



Целта на събитието беше да се разпространява измежду обществото българския жестов език по наличен и атрактивен метод, посредством игри с присъединяване на публиката.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР