Областният управител на област Враца Малина Николова взе участие в

...
Областният управител на област Враца Малина Николова взе участие в
Коментари Харесай

Областният управител на Враца Малина Николова взе участие в извънредното заседание за ситуацията при язовир „Рогозен 1“

Областният шеф на област Враца Малина Николова взе присъединяване в изключителното съвещание на Министерски съвет по отношение на сериозната обстановка при язовир „ Рогозен 1 “ в община Хайредин. По време на съвещанието, министър–председателят Бойко Борисов бе осведомен в елементи с ситуацията в област Враца и положението на язовирите „ Рогозен 1 “ и „ Бързина “.
Правителството взе решение за обезпечаване на 3 млн. лв. на Община Хайредин. Малка част от тези средства са планувани за покриване на всички разноски, направени за доставка на скални маси и за техника при преодоляване на сериозната обстановка, за незабавно спешно подсилване на преливника на язовир „ Рогозен 1 “ и доставката на сифони, които ще работят за облекчение работата на главния изпускател на язовира. С по-голямата част от средствата ще се финансират готовите механически планове за двата язовира, с чиято реализация те би трябвало да се приведат в цялостна техническа редовност. Дейностите по плановете включват изцяло създаване на опустошения преливник и ремонт на главния изпускател на язовир „ Рогозен 1 “, ремонт на компрометираната стена и главния изпускател на язовир „ Бързина “.
„ За следващ път, държавното управление обезпечава средства за спешното възобновяване на сериозната водна инфраструктура в област Враца. Със средствата, обезпечени с днешното министерско решение, ще бъдат изпълнени напълно плановете, готови от Община Хайредин и двата общински язовира „ Рогозен 1 “ и „ Бързина “ ще бъдат изцяло ремонтирани. Благодаря на държавното управление за обезпечаването на средствата, посредством които ще осъществим всички нужни ограничения, с цел да защитим популацията на двете общини Хайредин и Мизия, които са в заливните зони на двата язовира “, съобщи след съвещанието регионалният шеф Малина Николова.
По предписание на премиера Борисов, е изработен оглед на язовир „ Рогозен 1 “, където бяха издадени наставления за неговото спешно подсилване. На място участваха заместник-министърът на енергетиката Красимир Първанов, представители на министерство на превоза, осведомителните технологии и известията и основния инженер на дружество „ Язовири и каскади “ към Националната електрическа компания.
Експертите разискаха главните действия по укрепването на язовира и дадоха рекомендации за спешните и ремонтни ограничения.
„ В момента, в резултат на работата на екипите на пожарна сигурност, равнището на язовира фрапантно е намаляло. Дейностите, които би трябвало да стартират още през днешния ден са монтаж на уреди, така наречен сифони, които ще изпомпват в допълнение водата от язовира през язовирната стена. Така ще се усили дебитът, който се изпомпва през този изпускател и главните уреди. Следваща стъпка е спешното подсилване на опустошения преливник с тежка машинизация. Третата стъпка планува да се почисти речното корито след язовирната стена, с цел да може да се обезпечи свободно отклоняване на водата през главния изпускател и спомагателните уреди “, съобщи заместник–министърът на енергетиката Красимир Първанов.
По време на изключителното съвещание на Министерски съвет, министър-председателят Бойко Борисов разиска с министрите опцията да бъде основано държавно звено, което да стартира планови поправки на общинските язовири, които се нуждаят от незабавни и наложителни поправки, след смяна на собствеността от общинска в държавна.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР