Областният управител на Област Пловдив Ангел Стоев връчи благодарствени адреси

...
Областният управител на Област Пловдив Ангел Стоев връчи благодарствени адреси
Коментари Харесай

Ангел Стоев връчи благодарствени адреси на доброволците към Областния щаб „Пловдив – Украйна“

Областният шеф на Област Пловдив Ангел Стоев връчи благодарствени адреси на доброволците, които най-активно се включиха в приема и акомодацията на украинските бежанци на територията на града и района.

„ Бих желал от името на регионална администрация да благодаря на хората с огромни сърца, които отделят от персоналното си време и посредством труда си оказват помощ за социализация и културна интеграция на украинските жители “. Това съобщи Ангел Стоев по време срещата с доброволците от Областния щаб „ Пловдив – Украйна “. През тази година са давали наряди на горещия телефон или са били учители в безплатните курсове по български език, които се организираха в постройката на Областна администрация.

Благодарствените писма от името на регионалния шеф получават учителите Наталия Янкова, Юлия Читакова и Здравка Сейкова, както и доброволците на горещата линия – Настя Полякова, Лаура Тулешова, Даниела Гергова, Мина Германова и Алекс Ковш. В награждаването участваха заместител регионалния шеф Даниела Николова и основният секретар на Областна администрация Георги Янев.

„ Заварих от моя предходник Йордан Иванов една доста добре структурирана работата по проблемите на бежанците, които ние с администрацията продължаваме като работим интензивно в съгласуваност с почетния консул на Украйна Димитър Георгиев и Наталия Елис от фондация „ Втори дом “. Нашата вяра обаче е война да приключи допустимо най-скоро и хората да се върнат към своя естествен живот “, разяснява още регионалният шеф. Той напомни, че Пловдив и региона се сочат като един от най-успешните модели за акомодация и социализация на бежанците в Европа. Регионалната и локалните управляващи остават в подготвеност, в случай че има нова бежанска вълна. Но на този стадий няма данни за изключително повишаване, стана ясно още по време на срещата.

Доброволците споделят, че работата в помощ на хората от Украйна им донесла доста задоволство. Преподавателите по български език описаха, че учениците им са имали мощна мотивация и са постигнали забележителен прогрес в знанието на българския език. Курсовете в регионална администрация – Пловдив започват, още преди Министерството на образованието да е подготвило инструкции и пособия. Сами намират учебник, а чиновниците от администрацията оказват помощ за неговото печатане в тираж. Всички консумативи като учебници, тетрадки, писалки се дават от Областната администрация. Последните езикови курсове завършиха в края на септември.

Към Областния координационен щаб е разкрита още в първите дни на войната е разкрита денонощна гореща линия към Областния щаб „ Пловдив – Украйна “.  Дежурствата на нея се поемат от доброволци, които знаят съветски или украински. В първите месеци на войната телефонът приема стотици позвънявания ежемесечно. Чрез него се спомага за приемането на информация за настаняване,  за образование, за здравна помощ, за работа и всичко, обвързвано с проблемите на бягащите от войната хора.

„ Беше мъчно душевен от време на време, само че значимо беше да успокоим бежанците, да им дадем сигурност и вяра “, описаха хората, които са давали дежурства  на телефона.  По думите им украинските жители са признателни за помощта, която получават в Пловдив. Свикват с новата конюнктура и се пробват да продължат живота си като не губят вяра, че един ден ще се върнат в родината си.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР