Областният съд в руския град Псков осъди журналистката Светлана Прокопиева

...
Областният съд в руския град Псков осъди журналистката Светлана Прокопиева
Коментари Харесай

Руски съд глоби журналистка с половин милион рубли за оправдаване на тероризма

Областният съд в съветския град Псков осъди журналистката Светлана Прокопиева да заплати санкция от половин милион рубли или 7 хиляди $ по обвиняване в оправдаване на тероризма.
Прокуратурата пледираше за ефикасна присъда от 6 години и 4-годишна възбрана за Прокопиева да упражнява специалността си.
Повод за наказателното гонене против Светлана Прокопиева стана неин коментар, в който преглежда атентата в Архангелск през 2018г. като резултат от репресиите на службите. Тогава 17-годишният анархист Михаил Жлобицкий се самоуби, като взриви бомба в локалното ръководство на Федералната работа за сигурност.
Още на стадия на досъдебното произвеждане в изявление за БНР госпожа Прокопиева изясни за какво е написала коментара си. 
" Като публицист взех решение, че съм длъжна да се опитам да схваща за какво се случи сходно нещо.  Какво е могло да накара 17-годишен юноша да взриви бомба и да се самоубие по толкоз рисков за обществото метод, да извърши този терористичен акт? ".
Светлана Прокопиева съобщи, че ще апелира правосъдното решение. Председателят на Съюза на публицистите в Русия Владимир Соловьов беше безапелационен, че журналистката би трябвало да бъде оправдана, тъй като:
Всъщност решението на съда е удар по свободата на словото и свободата на разпространяване на информация, както и по имиджа на нашата страна. Защото, несъмнено, доста интернационалните правозащитни журналистически организации ще извърнат внимание на тази присъда. Възможно е дори това да стане мотив за някакви наказания против нашата страна.
Говорителят на висшия представител на Евросъюза по външната политика и сигурността Петер Стано прикани съветските управляващи да съблюдават интернационалните си задължения в региона на отбраната на свободата на медиите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР