Областният информационен център – Пазарджик започва от днес серия от

...
Областният информационен център – Пазарджик започва от днес серия от
Коментари Харесай

Представят в общините нови възможности за финансиране

Областният информативен център – Пазарджик стартира от през днешния ден серия от осведомителни срещи по общините в региона на тематика „ Предприемачи в деяние ”,  съобщи шефът Радослав Пешалов. Срещите с евентуални ползватели на европейско финансиране и заинтригувани жители ще са на тематика „ Предприемачи в деяние “.

Целта на събитието е да се показа на аудиторията финансовият инструмент за микрокредитиране със споделен риск по Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “, както и благоприятни условия за финансиране на планове по процедура „ Насърчаване на предприемачеството “ по Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ и подмярка 4.2. „ Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански артикули “ по Програмата за развиване на селските региони.

Радослав Пешалов обясни, че финансовият инструмент за микрокредитиране съставлява финансови институции, които ще отпускат заеми от 5 до съвсем 50 хиляди лв. за започващи предприятия или настоящи такива, за  хора с увреждания, лица до 29-годишна възраст, и по-възрастни, които обаче ще се употребяват с по-малко преференции.

Другата процедура - за поощряване на предприемачеството, ще разрешава избрани браншове от производството да могат да подкрепят започващи предприятия, регистрирани след 31 декември 2016 година. Те ще могат да се възползват от запас от 50 хиляди до 391 хиляди лв..

Последната подмярка е ориентирана към вложения и маркетинг на селскостопански артикули по Програмата за развиване на селските региони. От средствата там ще могат да се възползват всички аграрни производители, а също и групи от организации, които са взели участие по друга мярка. Това е първата подмярка по програмата, която ще разрешава и към този момент има опция да се подават планове посредством осведомителна система за ръководство и наблюдаване. Ще бъдат възможни както селски региони, по този начин и градски региони, какъвто е Пазарджик, само че това ще бъде съобразено с условията на програмата, според от това дали даденото произвеждане или маркетинг, който реализира предприятието, попада в едно от приложенията, посочи Пешалов.

Според шефа на Областен информативен център-Пазарджик към 80% от участниците в тези срещи са хора, които към този момент са се възползвали от информацията, предоставяна от центъра. Ние слагаме началото, като ги осведомяваме за опциите за финансиране, а те, в случай че отговорят на изискванията, си вършат планове и ги печелят, разяснява шефът на Областния информативен център.

Първата среща през днешния ден е в община Лесичово, а до края на седмицата такива ще има в Белово, Пещера и Стрелча.

До края на месеца Областният информативен център ще гостува и в останалите общини, като последна е най-голямата – община Пазарджик, където срещата ще бъде на 30 март.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР