Областната комисия за борба с епизоотичните ситуации реши единодушно заболелите

...
Областната комисия за борба с епизоотичните ситуации реши единодушно заболелите
Коментари Харесай

Загробват близо 400 хиляди кокошки от фермата, в която откриха птичи грип

Областната комисия за битка с епизоотичните обстановки реши единомислещо заболелите от инфлуенца кокошки - носачки, които се отглеждат в животновъден обект в Дебелец, да бъдат умъртвени по човечен метод. Труповете на птиците ще бъдат загробени на най-близкото допустимо място до обекта – два прилежащи терена в землището на град Дебелец, предадоха от пресцентъра на регионална администрация.

За задачата регионалният шеф Ивайло Здравков разпореди комисия от специалисти, управлявана от заместник-кмета на Община В. Търново проф. Георги Камарашев, да извърши инспекция на място. След осъществената ревизия в границите на обедните часове, представителите на всички институции дадоха позитивно мнение за терените. Беше конкретизирано, че наоколо да тях съществува безоточна отрицателна форма на релефа, само че при разполагане на траншеите допустимо по-далеч от нея и потреблението на надеждна хидроизолация, терените са подобаващи.

Директорът на Областната дирекция по сигурност на храните доктор Станимир Спасов осведоми, че всички действия, свързани с умъртвяването и загробването ще се документират с протоколи, ще се употребяват водонепропускливи багове, ще се построи ограда и ще слагат указателни табели. Цялата защита, както и нужната организация по сигурността на процеса, ще обезпечи Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи, акцентира по време на съвещанието на епизоотичната комисия шефът старши комисар Димитър Машов. От своя страна регионалният шеф Ивайло Здравков изисква до привършване на активността по загробване всекидневно по два пъти да се рапортува за осъществените действия от Областната дирекция по сигурност на храните, написа 24 часа.

По време на съвещанието на регионалната епизоотична комисия стана ясно още, че предходният случай на болестта инфлуенца по птиците в региона е от април тази година. Тогава бе регистриран птичи грип в домашно стопанство в с. Ново село, където са умъртвени към 20 птици.

Настоящият случай обаче касае огромен индустриален обект с към 400 000 птици /кокошки – носачки/, в това число и подрастващи.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР