Областната болница Д-р Стамен Илиев в Монтана обяви седмица на

...
Областната болница Д-р Стамен Илиев в Монтана обяви седмица на
Коментари Харесай

Лидери за борба с туберколозата търсят в Монтана

Областната болница „ Д-р Стамен Илиев ” в Монтана разгласи седмица на отворените порти за профилактика на туберкулозата.

От 12 до 16 март, от 8 до 13 часа всеки ще може гратис да получи обзор, анамнеза, а при нужда и рентгеново проучване за ранна диагностика на „ жълтата гостенка ”. Здравното заведение разгласи, че търси и водачи, които да станат посредници в своите общности и да оказват помощ на лекари за предварителната защита, откриването и ранното диагностициране на заболяването.

Инициативата е част от програмата на Глобалния фонд за битка с туберкулозата, маларията и СПИН през 2018 година Седмиците на отворените порти за профилактика на „ жълтата гостенка ” се организират обичайно по четири пъти годишно в Монтана и покачват общата осведоменост на популацията за туберкулозата и опция за достъп до здравни услуги на всеки, в това число и на здравно неосигурени лица.

Тази година акцентът е върху откриването на водачи, които да бъдат медиатори сред медиците и популацията, тъй като макар наклонността болните да понижават, има новооткрити пациенти в напреднала форма на заболяването, а някои даже отхвърлят да се лекуват, сподели началникът на тубдиспансера в Монтана доктор Цветан Петров. Законът след 1989 година е изменен и те не могат да бъдат въдворявани срещу волята им в лечебното заведение, а нелекувани не престават да популяризират тази тежка респираторна зараза, която се предава и по въздушно-капков път, разясниха медиците.

През последните години Монтана бележи огромен прогрес в оправянето с туберкулозата, настояват специалистите. През 2017 са регистрирани нови 28 заболели, до момента в който през 2016 година техният брой е бил 32-ма. За последните 10 години болните в района са намалели съвсем двойно – от 43 на 23,3 на 100 000 души, което приближава делът на пациентите в област Монтана до междинната заболеваемост в страната.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР