Областната администрация продължава да следва стриктно одобрения от Столична община

...
Областната администрация продължава да следва стриктно одобрения от Столична община
Коментари Харесай

Областната управа: Демонтажът на ПСА върви стриктно по одобрения план

Областната администрация продължава да следва прецизно утвърждения от Столична община проект за сигурност и здраве при свалянето за реституция на фигурите от Паметника на Съветската войска.

Това оповестиха в петък от институцията. На 12 декември оттова осведомиха, че стартира демонтажът на противоречивия паметник, тъй като той е рисков за жителите. Паметникът не е поддържан през последните 70 години и са се появили пукнатини в бронзовите отливки, е мнението на експертно проучване.

Демонтажът провокира бурни политически реакции от страна на последователите на запазването на паметника, прочут като МОЧА, в настоящия му тип и място, като представители на Българска социалистическа партия и " Възраждане " с изключение на проява в пленарната зала през вчерашния ден, нахлуха - поотделно, в постройката на регионалната администрация. Вчера съдът след обжалване от Мая Манолова задължи администрацията да даде мненията на специалистите, които сочат, че МОЧА основава рискове на здравето и сигурността на жителите. Снимките, на които се вижда по какъв начин се смъкват от паметника детайл по детайл - ръка, крайник, глава и т. н., послужиха за спекулации по какъв начин монументът се унищожава, а не се демонтира по проект.

В допълнение през днешния ден Иван Таков, ръководител на Българска социалистическа партия - София, и водач на групата на Българска социалистическа партия в Столичния общински съвет, разгласи, че съгласно него в отговор на негово запитване по Закона за достъп до публичната информация основният проектант на София Здравко Здравков оповестил, че не е одобрявал план за ремонт на Паметника на руската войска.

" В отговора си арх. Здравков твърди, че още на 20 март е наредил на регионалния шеф да предприеме незабавни дейности по унищожаване на разместените и компрометирани облицовъчни плочи с надписа от паметника и ограничение на достъпа до обекта. В заповедта му е избран 14-дневен период за непринудено осъществяване. Тази негова заповед е обжалвана от регионалния шеф, само че е останала в действие, подхванати са и последващите дейности за наложително осъществяване ", сподели Таков.

По думите му Здравков е трансферирал топката към основния проектант на регион " Средец " за разрешителното за градеж. Според Иван Таков това означавало, че решението за нарязване на паметника е било взето на равнище районната администрация на " Средец " и регионалната администрация.

" От една страна, регионалната администрация не се преценява със заповедта на основния проектант на Столичната община за ремонт на плочите и не я извършва, а от друга, го заобикаля и взима решение за нарязване на части на културно-историческо завещание само с разрешението на основния проектант на регион " Средец ", твърди още Таков, съгласно който това било " скандално безчинство ". 

Паметникът е държавна благосъстоятелност и като подобен е под разпореждането на софийската регионална администрация. В Закона за устройство на територията (ЗУТ) - член 197 - не е планувано основният проектант да издава позволения и/или да утвърждава планове за ремонт или градеж.

От регионалната администрация и през днешния ден акцентират, че " фигурите се разглобяват в оптималната допустима степен съгласно метода на тяхното в началото сливане ". 

" Изграждането на паметници от многочислени отливки е нормална процедура – по този начин да вземем за пример при сглобяването на статуята на Св. София са употребявани над 150 обособени солидни елементи. Само там, където е невероятно оформянето на блок до пет тона или са налице други аргументи, се употребява профилирана техника за обособяване на детайлите по скица, която подсигурява тяхното следващо събиране ", изясняват още оттова.

Следват още елементи от процеса по демонтирането:

" Според резултатите от обследването, фигурите на ПСА би трябвало да разчленени на две елементи от кръста нагоре – половина на торса и главата и другата половина. Запълнените с бетон крайници също се разделят от кръста надолу и се демонтират поотделно, като първо се открие бронзовият цокъл и се унищожи бетонът в основата. "

Създадена е скица на краткотрайна организация за сигурността на придвижването по транспортни и евакуационни пътища и пешеходни пътеки на строителната площадка и методите към нея.

С всички документи от проекта може да се запознаете, оповестяват още от обласната администрация.

На 7 декември беше сложена спомагателна ограда, с цел да се подсигурява обезопасяването.

А на 12 декември стартира подготовката за ремонтно-възстановителни действия на бронзовите фигури и барелефи, като съгласно информацият от управата тя включва следните действия:
○    Демонтаж на бронзовите фигури, по отношение на рекомендациите на скулптора за точките на захващане на фигурите
○    Сортиране и надписване на демонтираните фигури 
○    Реставрация на бронзовите фигури и барелефи 
○    Излагане на реставрираните композиции на уместно място, което следва да бъде разпознато. 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР