Областна дирекция по безопасност на храните – Варна (ОДБХ-Варна) издаде

...
Областна дирекция по безопасност на храните – Варна (ОДБХ-Варна) издаде
Коментари Харесай

Затвориха заведението и фирмата за кетъринг заради натравянето на децата във Варна

Областна дирекция по сигурност на храните – Варна (ОДБХ-Варна) издаде и връчи през вчерашния ден (20 декември) заповеди за прекъсване употребата на заведението и компанията за кетъринг, свързани със случая с хранителното отравяне на възпитаници от гимназия с преподаване на непознати езици „ Йоан Екзарх “ във Варна. Те към този момент са запечатани. Това оповестиха от пресцентъра на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ).
На притежателите на двата обекта ще бъдат формирани актове за административно нарушаване по Закона за храните, след открити несъответствия при предлагането и доставянето на храната.
Екипът от инспектори от Областна дирекция по сигурност на храните – Варна (ОДБХ-Варна) и Регионална здравна ревизия – Варна (РЗИ-Варна) извърши епидемиологично изследване. Лабораторните разбори от взетите проби за проучване от работната среда и личния състав са открили, че отривките от ръцете на личния състав и от заведението (в което се е провело коледното тържество) и от индустриалното дружество (външната кетъринг компания, която е приготвила и доставила храната), са позитивни за стафилококи и негативни за ешерихия коли и ентеробактерии.
На 17 декември след подаден сигнал от родител до РЗИ-Варна за случай с възпитаници със признаци на хранително отравяне районната здравна работа уведомява ОДБХ-Варна. Постъпилата информация е за хранителен гърмеж при деца от 9-и клас, които на 15 декември са били на коледно празненство в заведение във Варна. От 96 възпитаници, 58 са с прояви на стомашно-чревни недоволства. Едно дете е прието в болница по избор на родителите.
Областната конструкция на БАБХ извърши същия ден инспекция на мястото, на което е извършено учебното събитие, записано като кафе-аперитив. След като инспекторите на регионалната дирекция обследват пътя на доставка на кулинарната продукция и хипотетичното заразяване, се открива, че за сервиране не са употребявани принадлежности за еднократна приложимост. Хигиенното положение на обекта е приемливо, обезпечени са миещи и дезинфекционни средства, персоналните здравни книжки са постоянно заверени. Взети са проби от работни повърхности и от обслужващия личен състав на заведението.
На 18 декември е осъществена инспекция в индустриалното дружество, от където е доставена храната. Извършена е инспекция на създадените и доставени храни за мероприятието. Като първични материали за подготвяне на продуктите са употребявани маргарин, сирене, кашкавал, луканка и шунка. Те са въведени във входящ дневник, показани са придружителни документи. Продуктите са в период на валидност и вярно съхранени. Взети са отривки от работни повърхности и от ръцете на личния състав.
За случая са известени и органите на реда във Варна.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР