Областите Кюстендил и Благоевград са с най-ниски доходи в страната.

...
Областите Кюстендил и Благоевград са с най-ниски доходи в страната.
Коментари Харесай

Областите Кюстендил и Благоевград са с най-ниски доходи в страната

Областите Кюстендил и Благоевград са с най-ниски приходи в страната. Средната работна заплата за септември е малко над 1100 лв. в тези области. А за издръжката на един човек за месец са нужни 1320 лв.. Как живеят хората със заплати под минимума.

Средният месечен приход в Благоевград е с 200 лв. по-нисък от нужния за прехрана в страната. Хората, получаващи, минимална заплата едвам съумяват да покрият разноските си.

Проверката ни откри, че най-често фамилиите се лишават от визити на заведения и пътувания, тъй че да остават пари за храна и сметки. В такава обстановка е фамилията на Йордан Крумов с две деца. Той и брачната половинка му взимат по-високи от минималните заплати.

" Лишаваме се най-много от почивки, приказвам и през лятото, и през зимата. Всичко останало се е повишило, с 50 % е скочило всичко, най-малко. Как се оправяме - със стягане на коланите, с повече икономисване и правене на сметка ", съобщи Йордан Крумов.

Все повече хора, които не са с минимални приходи стартират да изпитват терзания, по какъв начин ще се устоят през зимата.

Заради ниските приходи синдикатите излязоха с обща декларация с 13 съществени претенции към служебния кабинет. Настояват минималната работна заплата да бъде минимум половината от междинната за страната.

" Ако вземем статистическо семейство от двама работещи и едно дете до 14-годишна възраст е належащо 2376 лв. чист приход, с цел да може да си разреши някакви минимални условия на живот, като това е с 400 лв. повече от предходната година ", сподели още Силвия Христова, регионален координатор на КНСБ в Благоевград.

Ако настояванията не бъдат изпълнени, от КНСБ и КТ " Подкрепа " ще излязат на народен митинг на 11 ноември в София.

Автор: Владислава Миланова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР