Област Пловдив отново е най-пострадала от пътнотранспортни произшествия. На глава

...
Област Пловдив отново е най-пострадала от пътнотранспортни произшествия. На глава
Коментари Харесай

Коментар | Повече коли не е решение за по-малко катастрофи

Област Пловдив още веднъж е най-пострадала от пътнотранспортни катастрофи. На глава от популацията по брой на ПТП това е най-тежко засегнатата област в страната. За това има пояснение - от години насам региона концентрира към главния си град голяма индустриална област, а стопанската система на съвсем целия район се върти в няколко десетки квадратни километра. Този център засмуква всекидневно десетки хиляди хора и ги " изплюва " назад вечер. Достатъчно е да седите на входовете и изходите на Пловдив в някой от пиковите часове и ще разберете това.До никое от тези места не се стига елементарно без автомобил. Въпреки че трендовете са ясни от години, макар че най-смисленото решение за бъдещето на тази област е да се влага бързо във влакови връзки, в автобусен превоз и други форми на подвижност отвън колите, нищо от това не е направено. Напротив - частните компании са оставени сами да се оправят с транспортните несгоди, а хората - да се движат с колите си по все по-тесните коридори. Един от най-смъртоносните пътища в страната също е тук - Пловдив - Карлово, където ежедневният трафик е (и буквално) смъртоносен.

Област Пловдив още веднъж е най-пострадала от пътнотранспортни катастрофи. На глава от популацията по брой на ПТП това е най-тежко засегнатата област в страната. За това има пояснение - от години насам региона концентрира към главния си град голяма индустриална област, а стопанската система на съвсем целия район се върти в няколко десетки квадратни километра. Този център засмуква всекидневно десетки хиляди хора и ги " изплюва " назад вечер. Достатъчно е да седите на входовете и изходите на Пловдив в някой от пиковите часове и ще разберете това.

До никое от тези места не се стига елементарно без автомобил. Въпреки че трендовете са ясни от години, макар че най-смисленото решение за бъдещето на тази област е да се влага бързо във влакови връзки, в автобусен превоз и други форми на подвижност отвън колите, нищо от това не е направено. Напротив - частните компании са оставени сами да се оправят с транспортните несгоди, а хората - да се движат с колите си по все по-тесните коридори. Един от най-смъртоносните пътища в страната също е тук - Пловдив - Карлово, където ежедневният трафик е (и буквално) смъртоносен.

Тази седмица стана ясно, че една от главните транспортни компании в района - " Хеброс бус ", върви към понижаване на активността си, защото има срив в използването на услугите ѝ. БДЖ от години не може въобще да се бори за дял в модерната подвижност. Хората желаят бърз, комфортен, чист и съвременен превоз, на който могат да разчитат и който да взема решение проблемите им. Нищо от това не е реалност. Пловдивската железница, която трябваше да свърже няколко от главните градове, занапред е на чертожната маса, 20 години след първите проекти за нея. Бързата влакова връзка по към този момент построените железопътни коридори, за която се говореше, също е до средата. Продължава да няма съответен превоз даже до летище Пловдив.

Проблемът е неналичието на каквото и да е обмисляне и осъществяване на съответни политики години наред. Вместо това след всяка злополука се приказва за повече служители на реда по пътя, понижение на скоростта и вероятно - ремонт на пътищата. Това е като да залепиш лепенка на отсечен крайник.
Реклама Свързани публикации " Хеброс бус " затваря автогара " Юг " в Пловдив и ще понижава активността си в публичните транспорти 8 август 2023, 16:20 Как световното стопляне удари градския превоз в Пловдив 27 юли 2023, 12:07
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР