Облак от изпарен дизел вероятно е задушил или зашеметил пътниците

...
Облак от изпарен дизел вероятно е задушил или зашеметил пътниците
Коментари Харесай

Нова версия: Автобусът пламнал заради туби с бензин

Облак от изпарен дизел евентуално е задушил или зашеметил пасажерите в рейса преди пожара на автомагистрала „ Струма “. Това съобщи секретарят на Областният съвет за сигурност в Перник инж. Васко Пиргов пред NOVA. Той е един първите отзовали се, дружно с служителите на реда и пожарникарите на мястото на злополуката.

По думите му повода за тътенът, наподобяващ детонация, след което поражда пожара и умират 45 души, е срязаната гума. До аварийна гума в предната част на транспортното средство евентуално е имало туби с бензин. Искрите са го възпламенили, изясни специалистът по ДВГ.

„ В 3:30 часа бях на към 100 метра от рейса – палач. Когато дойдох, тук бяха чиновници от Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи – Перник и пожарникари с два автомобила. Около 3:40 часа пристигна комисар Николов. По негови инструкции работеха униформените чиновници “, прибавя той.

„ Първото нещо, което ми направи усещане, е неналичието на спирачен път. Нямаше даже и един метър. Това подухва на мисълта, че водачът не е натиснал спирачките “, разяснява инж. Пиргов.

„ Шофьорът няма по какъв начин да е задремал. Автобусът е създаден преди три години, което съвсем изключва вероятността за техническа нередовност. Може вероятно да са отказали спирачките “, добави той.

„ Вчера чух версията за гръмнала бутилка със сбит въздух за спирачките. При това състояние задните цилиндри на рейса незабавно блокират колелата и той не може да се движи. Това е направено за, когато няма въздух в системата, транспортното средство да не се движи “, съобщи специалистът.

„ Този екот, който се е чул от пазача на каменната кариера, е заради отрязване на предната дясна гума. Качвайки се на бордюра, рейсът реже знака и металната табела изхвърчала на 45 метра напред “, добави той.

„ Удряйки в мантинела, гърми гумата, набодена на кола и джантата на предното дясно колело стартира да се движи по коловете. Първите колчета са обърнати по тази причина наляво. Може би водачът се е опитал да овладее рейса, само че няма отново спирачен път на платното. Автобусът сервира и идващите колчета са обърнати в другата посока “, посочи Пиргов.

„ След към 150 метра рейсът се врязва в другата разграничителната мантинела с убита скорост и стопира по средата. Бил е добре зареден с гориво. Резервоарът се намира малко след предните гуми. Предполагам, че е продънен. Горивото изтича. Дизелът е мъчно запалима течност, само че от тези искри, които са се появили от триенето на метал в метал има нагряване, в резултат на което се получават пари “, прибавя той.

„ Създава се облак от изпарението на дизела. Предполагам, че това нещо, влизайки в купето, е задушило или зашеметило пасажерите. Автобусът се пали начело. Някои споделят, че са видели туби. Това елементарно може да се ревизира. В Турция инфлацията е огромна и там горивото е по-евтино. Може да е имало туби с бензин начело, където е аварийна гума. Бензинът се пали доста елементарно. От една искра се възпламенява “, изясни специалистът.

„ Горенето на рейса е траяло не повече от пет минути. Имали са толкоз време да реагират. Тези, които са били на последната седалка, са счупили задното дясно стъкло и оттова са скочили “, добави той.

„ По този сектор, където се е запалил рейсът, са ставали много произшествия. Надолу има два огромни кръста. Денивелацията на пътя е много огромна. Трябва тук да има ограничаване за 90 км/час и даже 60 до разклона за Старо село “, сподели още инж. Пиргов.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР