“ обжалва пред Върховния административен съд в секционните комисии след

...
“ обжалва пред Върховния административен съд в секционните комисии след
Коментари Харесай

“Демократична България” внесе жалба срещу забраната за видеонаблюдение при броенето на бюлетините

“ ” апелира пред Върховния административен съд в секционните комисии след края на изборния ден. Става дума за решение от 8 февруари, с което ЦИК издаде инструкции за обработването и отбраната на персоналните данни в изборния развой.
Обединението апелира като незаконосъобразни част от напътствията, съгласно които правата и отговорностите на покровителите и наблюдаващите в изборния ден не позволяват снимане на процеса на преброяване на бюлетините и определяне на изборния резултат, тъй като това съставлява обработка на персонални данни, неприемлива от закона.
В жалбата си “Демократична България ” се аргументира, че тези с напътствията си ЦИК и Комисията за отбрана на персоналните данни (КЗЛД) са се произнесли отвън пълномощията си и вкарват забрани, които не са законоустановени. Припомня се и практиката на ЦИК по използване на Изборния кодекс от предходния парламентарен избор, когато комисията не е взела решение за възбрана на видеозаснемането на преброяването на бюлетините и оформянето на секционните протоколи.
“Демократична България ” подчертава, че става дума за видеонаблюдение и лъчение след края на изборния ден, тъй че няма да бъде нарушена тайната на вота, тъй като самото броене на бюлетините не разкрива политически убеждения или друга сензитивна информация.
“Следва да се съобрази и следното. Наблюдението и снимането на процеса на броене на гласовете и сформиране на протокола на СИК не включва наложително обработването на персонални данни, доколкото то може да бъде проведено по метод, който да демонстрира единствено бюлетините и техния брой, да изключва проявление на лицата на хората в изборното помещение или да бъдат подхванати други аналогични ограничения, за отбрана на правата на лицата в изборното помещение ”, се споделя в жалбата на “Демократична България ”.
 Христо Иванов: “Демократична България ” ще апелира отхвърли за видеоизлъчване на броенето на бюлетините Христо Иванов: “Демократична България ” ще апелира отхвърли за видеоизлъчване на броенето на бюлетините
“Демократична България ” е подготвена да апелира изключването на опцията за видеонаблюдение и лъчение на броенето на бюле...
Обединението акцентира и обстоятелството, че наблюдаващите, покровителите и представителите на партии, обединения и инициативни комитети са обект на регистрационен режим и техни данни попадат в специфичен указател на интернет страницата на РИК и ЦИК. В този смисъл, кръгът от хората, които биха правили видеозаснемане е съответно избран и явен и безспорната възбраната за видеозаснемане в изборното помещение е неприложима.
Формацията показва и европейския правилник, съгласно който обработването на персонални данни въз основа на експлицитна законова норма и въз основа на осъществяването на задача от публичен интерес са два разнообразни хипотези. Изтъква се европейската процедура, че покровителите и наблюдаващите извършват задача от публичен интерес, която се състои в обезпечаване на гласност и бистрота на процеса по броене и определяне на резултата от подадените гласове в съответна изборна секция.
Тази вечер представители на “Демократична България ” ще се причислят към проведения във Facebook цивилен митинг “Аз желая всеки да има опция да излъчва броенето на вота онлайн ”, с цел да показват своите причини и дейности по тематиката.
Текстът на жалбата може да бъде забелязан тук:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР