Обилна коледна трапеза, лудо пазаруване за подаръци, непланувано пътуване –

...
Обилна коледна трапеза, лудо пазаруване за подаръци, непланувано пътуване –
Коментари Харесай

Коледа изпразва джоба: За какво да внимаваме при бързите кре...

Обилна коледна софра, бясно извършване на покупки за дарове, непланувано пътешестване – доста българи попълнят дупките в фамилния бюджет с бързи заеми. Официални данни сочат, че единствено за година има растеж от 30% на изтеглените бързи заеми, като най-осезаем е през последните месеци поради Коледа. Януари и февруари пък обичайно са сложни от финансова позиция поради многото разноски в края на годината. 

Грешим ли, когато съпоставяме заемите по лихвата, когато прибягваме до бързо и необезпечено кредитиране? Ако потребителите решат да изтеглят бърз заем, съветът е да се ориентират по годишния % на разноските (ГПР). Това е знакът, по който е най-добре да се съпоставят опциите, сред които можем да избираме, когато теглим заем, показва Габриела Руменова от онлайн платформата „ Ние, потребителите “.   Тя разяснява, че ГПР включва освен лихвата, а и всички такси за обслужването на заема. Предимствата са, че той регистрира действителната стойност на парите във времето и дава опция на потребителя да реши дали съответно за него е по-изгодно първоначално или към края на интервала да падне тежестта за заплащане на по-висок разход под формата на такси. Същевременно може да се извърши съпоставяне на ГПР с лихвата. Колкото двата индикатора са по-близки един до различен като стойност, толкоз по-изгодна е офертата, изяснява специалистът. 

Преди подписването на контракта кредиторът е задължен да даде на клиента си Стандартен европейски формуляр. Той съдържа информация за отпускащия заема, изложение на главните характерности на заема (общ размер, период на контракта, брой и дати на погасителните вноски и др.) и разноските по него (лихвен %, годишен лихвен % на разноските, спомагателни такси и лихви и др.). Във формуляра са посочени и други значими условия като право на отвод от контракта, условия за авансово погасяване на заема и др. 

„ В контракта би трябвало да са посочени всички условия по отношение на усвояването на заема, като не се позволяват неравноправни клаузи. Например, не може, в случай че решим предварително да погасим отговорностите си, кредиторът да каже, че ще изискуем всички лихви и такси до края на интервала “, уточни още Габриела Руменова и предложи потребителите деликатно да прочетат целия контракт преди да положат подписа си. 

Кредитодателят няма право да събира такси за усвояването и ръководството на заема, които не са ясно и тъкмо избрани в контракта и в него категорично не е планувана опция за увеличение или понижаване на общия разход по заема, като събитията за тях би трябвало да са разказани, обективно обосновани и да не зависят от волята на кредитора. 

Във всеки миг потребителят може да погаси предварително заема си, като по негово искане търговецът е задължен да му даде безплатно извлечение по сметка под формата на погасителен проект за осъществените и идните заплащания и ще дължи лихвите и таксите единствено за интервала на прилагане на заема.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР