Обикновено следното се случва внезапно: Вашата котка, която се е

...
Обикновено следното се случва внезапно: Вашата котка, която се е
Коментари Харесай

Схващане на задните крака на котката

Обикновено следното се случва ненадейно: Вашата котка, която се е държала напълно обикновено (като за котка), стартира да мяука мощно, да се задъхва и не може да реалокира един или двата си задни крайници.

Въпреки че може да има няколко аргументи за разбиране на задните крака на котката, един от най-често срещаните проблеми е тромб в долната част на гръбнака.

В този случай тромб или кръвен съсирек задръства аортната бифуркация (мястото, където артерията се разделя на две, с цел да доближи и да достави кръв на задните крайници), блокира или компрометира притока на кръв към задните крайници.

Тъй като това положение е извънредно мъчително и евентуално застрашаващо живота на котката ви, от решаващо значение е неотложно да посетите ветеринарен доктор.

Сърдечно заболяване при котките може да докара до образуването на кръвен съсирек в сърцето. Камера на сърцето, нормално лявото предсърдие, се усилва, като забавя притока на кръв. Кръвното налягане движи съсирека през кръвния поток, до момента в който не заседне в кръвоносен съд и не спре притока на кръв.

Много постоянно срещано място за формиране на съсирек е аортната бифуркация, само че други вероятни места включват артериите в бъбреците, коремната тъкан, предните крака, белите дробове или мозъка.

Симптомите на положението включват ясни индикатори за болежка, неспособност за придвижване на задните крака на котката, които са студени на досег, както и синкав отенък на кожата към ноктите и възглавничките на лапите.

 Котката може да е в тежко положение, в случай че има схванати задни крайници

Тъй като може да има други мъчителни аргументи за разбиране на задните крайници на котката, като да вземем за пример строшен гръбначен дирек или таз, най-добре е да се минимизира преместването на котката. Внимателно я увийте в меко одеяло, като държите ръцете си надалеч от устата ѝ, с цел да избегнете неволни ухапвания, и неотложно посетете вашия ветеринарен доктор или незабавна ветеринарна клиника.

Диагнозата на седловия тромб нормално се удостоверява въз основа на клинични признаци и физическо проучване. Обикновено ветеринарният доктор ще забележи неналичието на пулсации в основните артерии вътре в бедрата. Диагностика като ехокардиография (сърдечна ултразвук) на сърцето, ултразвуково проучване на тазовата аорта или сравняване на кръвното налягане сред предните и задните крака също може да обезпечи спомагателни потвърдителни доказателства.

За страдание, това положение не дава забележителна възможност вашият домакински любим да оцелее дълго. След като котката преживее кръвен съсирек, всекидневно е да се образува различен през идващите няколко месеца. Дори в случай че котката преживее първичното събитие, времето на оцеляване постоянно е лимитирано заради главното сърдечно заболяване.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР