Обикновено се смята, че златото е един от най-редките и

...
Обикновено се смята, че златото е един от най-редките и
Коментари Харесай

Кой е най-редкият и най-скъп благороден метал

Обикновено се счита, че златото е един от най-редките и най-скъпи благородни метали – само че макар че то е високо в класацията, има един метал, който го изпреварва както по цена, по този начин и по необичайност.
Паричната стойност на другите метали е непоследователна, защото варира според от търсенето и предлагането. Златото държи твърда позиция в ТОП 5 на най-скъпите метали. Една унция е към 1850 $. Впечатляващо, само че не може да се съпостави с родия - сега най-скъпият доблестен метал и един от най-редките. Цената на унция родий възлиза на 10 300 $. И по този начин, какво го прави толкоз безценен?
Той не реагира елементарно на кислорода, което го прави доблестен метал и значи, че е съвършен катализатор, резистентен както на разяждане, по този начин и на окисление. Неговата цялостна резистентност и висока точка на размразяване от 1964 градуса по Целзий (3567 градуса по Фаренхайт) го слагат измежду металите от платиновата група - дружно с платината, паладия, осмия, иридия и рутения.
Способността му да устоя на температура на водата и въздуха до 600 градуса по Целзий (1112 градуса по Фаренхайт) и да остане неразтворим в множеството киселини, прави родия повсеместен за потребление в коли, самолети, електрически контакти и високотемпературни термодвойки и съпротивителни проводници.
Като най-редкият метал от групата на платината, родият се среща в почти 0,000037 елементи на милион в земната кора, до момента в който златото се среща в обилие от към 0,0013 елементи на милион, съгласно Кралското сдружение по химия. Произвеждан основно в Южна Африка и Русия, родият може да се получи като непряк артикул от рафинирането на медни и никелови руди, които съдържат до 0,1 % от благородния метал. Годишно се създават към 16 тона родий, подобен ресурс - 3000 тона.
Родият е открит през 1803 година от Уилям Хайд Уоластън, британски химик, който извлича детайла от парче платинова руда от Южна Америка. Находката идва малко откакто Уоластън открива различен метал от платиновата група - паладия. Пробата на родий Уоластън разкрил измежду отлаганията на платина. Останал пурпурен прахуляк, който е обработен с водороден газ, за ​​да се разкрие благородният метал родий.
Твърдият метал свети в ослепителен, отразяващ сребристо-бял цвят, родият получава името си от гръцкото „ rhodon “, което значи роза. Името му се отнася до аления цвят на солите на метала.Въпреки неговата необичайност и хубост, статистиката от 2019 година демонстрира, че съвсем 90 % от търсенето на родий е от бранша на автокатализаторите в производството на каталитични конвертори.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР