Обикновените Android смартфони може да се сдобият с опция за

...
Обикновените Android смартфони може да се сдобият с опция за
Коментари Харесай

Ще получат ли Android смартфоните сателитна връзка?


Обикновените Android смарт телефони може да се снабдят с алтернатива за сателитна връзка
(снимка: AST SpaceMobile)

Напоследък все по-често се приказва за поддръжка на сателитни връзки от елементарните смарт телефони. Гугъл може да направи тази функционалност присъща на Android устройствата посредством оператора AST SpaceMobile.

Интернет колосът и мобилните оператори AT&T и Vodafone ще влагат 110 милиона $ в компанията AST SpaceMobile, с цел да разположи съзвездие от спътници, които могат да работят като клетъчни базови станции за свързване на елементарни, немодифицирани смарт телефони.

Миналата година AST SpaceMobile показва опциите на спътника BlueWalker 3, който разрешава диалози от елементарен смарт телефон и обезпечава интернет връзка със скорост до 14 Mbps – това беше беше задоволително, с цел да притегли вниманието на Гугъл, отбелязва PC Mag.
още по темата
Гигантът в интернет търсенето, който развива и платформата Android, „ се съгласи да си сътрудничи за създаване на артикули, тестване и обезпечаване на мрежова съгласуваност на SpaceMobile към Android и свързани устройства ”, споделят от сателитния оператор.

Проектът за партньорство може да даде Android опция на функционалността Emergency SOS на iPhone, която разрешава на службите за незабавна помощ да изпращат текстови известия през спътници, когато е належащо, само че няма стационарна връзка.

AST SpaceMobile възнамерява да употребява получените средства от Гугъл и мобилните оператори за внедряване на търговски сателитни информационни услуги. Очаква се до края на първото тримесечие на 2024 година компанията да пусне пет модифицирани устройства BlueBird.

Но Гугъл поддържа освен AST SpaceMobile. Още през 2015 година компанията, дружно с Fidelity, влага $1 милиард в SpaceX, а през 2021 година се съгласи да поддържа наземната инфраструктура на Starlink. Засега единственият сътрудник на Starlink в региона на връзките за мобилни устройства е операторът T-Mobile, само че сателитният снабдител кани и други играчи в плана.

И до момента в който AST SpaceMobile се пробва да откри финансиране за изстрелване на още 20 спътника, SpaceX работи с по-бързи темпове – още през ноември компанията на Илон Мъск осведоми Федералната комисия по връзките на Съединени американски щати (FCC), че през идващите 6 месеца възнамерява да изстреля към 840 спътника в орбита, които поддържат директна връзка с немодифицирани смарт телефони.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР