Обикновени граждани правят дарения за Украйна и против Путин: в

...
Обикновени граждани правят дарения за Украйна и против Путин: в
Коментари Харесай

Дарения срещу Путин: в цял свят набират пари за Украйна


Обикновени жители вършат дарения за Украйна и срещу Путин: в Европа и в Съединени американски щати има стотици сходни начинания. С техните пари се купуват дронове, коли, защитни жилетки. Но готовността за дарения в последно време спада.

Само 48 часа след нападението на Русия против Украйна Фарид Бакиров от Амстердам взима решението да сътвори самодейност, посредством която да се събират. В началото на юни към Украйна се насочва джип с помощи – претрупан с 86 дрона от най-обикновените. Това са „ очи “, предопределени за Украйна.

„ Още през цялото време искахме да дадем публичност на военните закононарушения на съветската войска “, споделя пред Дъждовни води Бакиров, който произлиза от Казахстан. Предприемачът работи за украински въздухоплавателни компании от 1990-те години насам.

Дарители от целия свят

Украинските войски употребяват свободно продаваните дронове с цел да откриват местоположението на съветските танкове. Когато в края на февруари от ден на ден и повече танкове се насочиха към Киев, фотосите от дроновете бяха от изгода за пехотните елементи – да покажат къде са танковете и да разбият с леки противотанкови ракети съветското военна техника.

В Европа и в Съединени американски щати има стотици начинания като тази на Фарид Бакиров. Ученият Камил Галеев от американския мозъчен концерн " Wilson Centre " популяризира в Туитър обстоен лист с номера на сметки и имена на военни елементи, които молят за дарения. Освен от дронове, те се нуждаят и от уреди за нощно виждане, защитни жилетки и пакети със санитарни материали за оказване на първа помощ.

В помощните акции се включват и създатели

И в самата Украйна частни начинания събират пари за помощни средства, предопределени за бойците. Сред помагащите е и известният публицист и музикант Серхий Жадан, създател на бестселъра " Откриване на джаза в Донбас ".
Редакцията предлага
Неговите старания в този момент са ориентирани към това да окаже подпомагане на родния си град Харков: той разгласява във Facebook фотоси с бойци, за които е купил пикапи и други цивилни коли, предопределени за фронта.

" Тази акция на Жадан в действителност действа добре ", удостоверява берлинският музикант и публицист Юрий Гуржи. Той идва при започване на 1990-те години от Харков в Берлин и работи дружно с Жадан по голям брой културни планове.

" Байрактар " за Украйна

В края на май самодейностите на украинците зад граница за набиране на средства доближиха нов рекорден резултат – тогава литовската интернетна телевизия Laisves TV насочи апел да се събират средства за от Турция. В рамките на 48 часа се събраха дарения от над пет милиона евро. Малко по-късно литовският министър на защитата Арвидас Анушаускас оповести в Туитър, че турският производител има намерение да отпусне гратис дрона на Украйна.

Както показва експертката по Източна Европа в немската фондация " Наука и политика " Маргарете Клайн, сходни начинания пораждат още след революцията на Майдана в Украйна през 2014 година - събират се дарения за каски и бронирани жилетки за бранителите против съветските набези в Източна Украйна. " Но в случай че тогава самодейностите бяха съсредоточени в границите на Украйна, в този момент виждаме доста по-широко интернационално съдействие. "

Помощта посредством набиране на средства е " извънредно нужна "

Украински офицер, който се бори в Донбас, чието име не се посочва по съображения за сигурност, споделя пред Дъждовни води, че. След което стартира да изброява: " За нашата артилерийска част да вземем за пример не са очакван джипове, по тази причина ни ги дават доброволните помагачи. Без тези транспортни средства съвсем няма по какъв начин да се води война. " Украинският офицер добавя, че армията въобще не е купувала от елементарните дронове - може би тъй като високопоставените армейски чиновници въобще не са знаели за тяхното битие.

Без парите от даренията не биха стигали и компютрите за по-нисшите чинове, а наличните термокамери и системи за нощно виждане биха били извънредно незадоволителни.

Настъпи " отмалялост "

Поради това предприемачът от Амстердам Фарид Бакиров се надява да набере и още дарения посредством своята самодейност, само че в това време това става все по-трудно. " Миналата седмица въобще не получихме дарения ", споделя той. Хората сякаш някак се измориха да слушат новините от войната в Украйна.

Той усеща все по-голямо отчаяние измежду украинците – от това, че огромна част от обещаните от Запада доставки на оръжие към момента не са осъществени. А тъкмо в този момент са доста значими. Войната в Донбас следва по-различни закони от сполучливата защита на украинската столица - вместо партизанска тактичност в този момент става дума за артилерийски боеве.

Има и още един проблем - армията на Путин е увредила съществено и военната инфраструктура на Украйна, като да вземем за пример фабриките за боеприпаси. С всеки идващ подобен удар страната става все по-зависима от доставките от Запада. Поради това Бакиров е твърдо решен да оказва помощ на Украйна с дронове - с цел да могат бойците най-малко да виждат от кое място идва заплахата.

*****

Вижте и тази снимкова изложба на Дъждовни води:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР