Обичате ли сладко? В тази статия няма да Ви убеждаваме

...
Обичате ли сладко? В тази статия няма да Ви убеждаваме
Коментари Харесай

С какво да заменим захарта?

Обичате ли сладко?

В тази публикация няма да Ви убеждаваме да се откажете от него. Напротив. Ще Ви разкажем за здравословната опция – по какъв начин да задоволите желанието си за апетитен десерт и да се чувствате добре.

Ето кои са натуралните подсладители, с които елементарно може да замените захарта в някоя рецепта за здравословна торта или апетитен крем.

Стевия

Стевията е един от най-популярните нискокалорични подсладители. Извлича се от листата на растение, наречено Stevia rebaudianа, което се отглежда от епохи в Южна Америка поради своята наслада и лечебно деяние.

В листата на стевия се намират няколко сладки съединения - главните са стевиозид и ребаудиозид А – доста по-сладки от захарта, само че без неподходящите последствия за организма.

Осигурявате на организма си наслада без калории.

Проучванията сочат, че включването на стевия към дневното меню може да има редица изгоди за здравето:

 Да сменяем захарта

Стевията може да помогне за намаление на високото кръвно налягане при хора с хипертония, без да визира естествените равнища на кръвно налягане.

Стевията може да бъде потребна опция на захарта за хора с диабет и да помогне за поддържане на здравословни равнища на кръвната захар.

Вкусът на стевията е характерен и значително зависи от производителя, тъй че може да се наложи да експериментирате, с цел да намерите усета, който харесвате най-вече.

Еритритол

Еритритолът е бял бистър прахуляк без аромат, с чист сладостен усет, сходен на захарозата. Насипен подсладител с добър усет, който е подобаващ за разнообразни нискокалорични храни. От 1990 година еритритолът се създава в комерсиалната мрежа и се прибавя към храни и питиета, с цел да обезпечи наслада, да усъвършенства усета и текстурата им.

Еритритолът има висока храносмилателна приемливост и потреблението му е изцяло безвредно за хора с диабет и предразположеност към развиване на кариеси.

Ксилитол

Ксилитолът е захарен алкохол със наслада, наподобяващ тази на захарта. Редица изследвания потвърждават удобните му резултати върху организма. Осигурява текстура, цвят, усет, постоянен за по-дълги интервали от тези на продуктите с основа стандартни захари като захароза. Ксилитолът е подобаващ за приложимост при диагностицирани диабет и инсулинова устойчивост. Допринася удобно за здравето на зъбите, като спомага за понижаване риска от кариеси и зъбна плака.

Освен това проучванията демонстрират, че ксилитолът може да увеличи равнищата на няколко съединения в храносмилателния тракт, с цел да помогне за поддържането на чревния микробиом.

Ксилитолът също не покачва равнищата на кръвната захар или инсулина. Въпреки това използвайте с мярка, защото сходно на други захарни алкохоли използването на високи дози може да има странични резултати върху храносмилането.

 Подсладители

Всеки, който се интересува от здравословно хранене, безусловно е опитал и с други натурални подсладители, с цел да замести захарта в хранителния си режим - кокосова захар, меласа, мед, кленов сироп. В реалност, във връзка с резултата върху организма, те не се разграничават доста от захарта.

Въпреки че употребявани в умерени количества могат да бъдат по-добрата опция, те не би трябвало да се смятат за бързо решение, когато са налице здравословни проблеми. Всъщност, консумирането на огромни количества естествени захари в дълготраен проект може да усили глада за сладко, както и да способства за проблеми като наддаване на тегло и диабет вид 2.

Без значение коя опция ще Ви допадне най-вече, нашият съвет е да се придържате към разнообразно и уравновесено хранене.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР