Обичате да чувате песента на железните колела и да се

...
Обичате да чувате песента на железните колела и да се
Коментари Харесай

Топ 10 на най-живописните пътешествия с влак из Европа

Обичате да чувате песента на стоманените колела и да се наслаждаване на прелестни гледки? Изберете си един от тези направления и стягайте куфарите. Нека приключението да стартира в този момент!

 Септември-Добринище

От гара Септември до Добринище, България

Теснолинейката свързва Родопите с Горнотракийската равнина, Пирин и Рила. За да стигнете, ще са ви нужни към 5 часа, през които ще се насладите на невероятни гледки. Ще преминете през голям брой тунели, ще навлезете с влакчето в гъсти гори, ще се изкачите нависоко в планината, ще сменяте няколко пъти посоката, ще се спускате, ще преминавате под мостове, ще спирате на дребни, сантиментални гари.

 От Порто до Починьо, Португалия

Преди да потеглите, се насладете на невероятната гара Сао Бенто. Сигурно сте виждали сините и шарени керамични плочки с глазирана повърхнина, от които португалците и испанците вършат красиви мозайки. Е, тези плочки се назовават азулежу (azulejo) и при започване на XX век художникът Жоржи Коласу употребява 20 000 от тях, с цел да сътвори паната в чакалнята на Сао Бенто. Когато се качите на влака, той ще ви понесе край река Дуеро, над прелестни долини и край терасирани лозови масиви. Не пропускайте да опитате от ароматния портвайн. Той е сладостен на усет и с висок градус. Но внимавайте! Ако прекалите, на сутринта ще ви боли глава. Пътят до Починьо е към 3-4 часа, а билетът ще ви коства 12 евро.

 Сплит - Будапеща

От Сплит (Хърватия) до Будапеща (Унгария)

Почти незабавно на излизане от Сплит ще попаднете в Динарските Алпи, на към 1700 м височина, с панорама към брега на Далматина. След това, спускайки се от другата страна на планината към долината, ще се отправите към Загреб. Пресичайки границата с Унгария, ще стигнете до езерото Балатон, най-голямото в централна Европа. Пътуването продължава 16-18 часа, само че си коства. Билетът е 79 евро.

 Рим - Витербо

От Рим до Витербо, Италия
Това е един забавен маршрут, който ще ви придвижи обратно във времето. За един ден. Пътуването трае към 2 часа, а билетът коства 5,50 евро. Ще можете да се насладите на гледки от вълшебни крепости и сини езера. Средновековният Витербо ще очарова с папския си замък. Непременно си носете бански, с цел да можете да се гмурнете в горещите извори на Витербо. Хапнете пица, разходете се. А в случай че не бързате, можете да останете и да преспите.

От Атина до Солун, Гърция

Новата линия ви предлага превъзходен метод за опознаване на Гърция. Пътуването трае 4 часа, а линия върви край красиви планински пейзажи. Можете да останете в някои от градовете и за къси екскурзии. Например от Лариса до Волос, след това пък с трен до Пелион. Той се движи сред гъсти маслинови горички и минава по каменни мостове. Пийнете ципуро, хапнете мезе и след това – назад. Билетът е 45 евро.

 Анкара - Карс

От Анкара до Карс, Турция

Това е влакът на чудесата. Dogu Express предлага и спални вагони. Мършрутът в този момент, в зимните месеци, е хубав и снежен. Влакът стопира в Ерзурум, който е кацнал на 1,757 м надморска височина. Известен е със своя специалитет - агнешко кебапче, приготвено до съвършенство на въглени. Билетът е единствено 8 евро.

От Мостар до Сараево, Босна и Херцеговина

Само с трен два пъти на ден и то рано заран. Ставането обаче си коства. След река Неретва влакът минава през доста обитаеми места, които нямат гари. Пътниците се качват безусловно от полето. Седнете отдясно. Гледките са умопомрачителни.
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР