Обхватът на „зелената” зона за паркиране в София ще се

...
Обхватът на „зелената” зона за паркиране в София ще се
Коментари Харесай

Много важна новина за "зелената зона" в София

Обхватът на „ зелената” зона за паркиране в София ще се разшири през тази година. Предвижда се зоната да доближи квартал „ Слатина " и да обхване нови елементи на квартал „ Иван Вазов ".

Тази вечер от 18 часа е заключителното публично разискване по проблема със зелената зона в квартал „ Иван Вазов”. То ще се организира в читалище „ Петър Берон ", оповестява БНР.

Инициативата идва от живеещите в квартал „ Слатина " и квартал „ Иван Вазов ".

Те са декларирали мнението си пред Центъра за градска подвижност.

Възможно е зелената зона в регион "Слатина " да обхване много по-голям сектор от зоната към ж.к. „ Яворов " и бул. „ Ситняково ", която към този момент е била подложена на обществена полемика.

Ако проектите бъдат осъществени в цялостния им мащаб, броят на платените места в София ще се усили с към 5 000. Към момента те са почти 28 000, от които 5 000 в синя зона.

„ Квартал „ Иван Вазов” е извънредно гъсто обитаем. Това уголемение безусловно ще докара до закриване на зелените площи.

Колите ще бъдат в зелените площи. Не може да се реши въпросът тук. По-скоро е обвързвано с спомагателен доход за общината, само че нищо повече не взема решение “, споделят едни.

За живущите това ще бъде проблем и ще усложни още повече намирането тук-там за паркиране, считат други.

„ Оня ден щяха да ме сгазят на тротоара. Хвърлям си боклука – той се качи с джипа на тротоара”, споделя един от живеещите в квартала.

Трети виждат въвеждането на повече еднопосочни улици и паркиране по посока на придвижването от едната страна като път към повече ред в квартала. „ Може да се каже, че е огромен безпорядък.

Много мъчно се намират паркоместа, по което и време на деня, вечер също”, разяснява жевеещ в квартал „ Иван Вазовв”.

За пешеходеца остава разновидността „ слалом “ – сред паркираните по тротоарите коли, кофите за боклуци и строителните заграждения, споделят наблюденията си поданици на квартала.

Квартал „ Иван Вазов “ се явява граничен регион на зона, където към този момент има платено паркиране и колите се трансферират към квартала, с цел да паркират гратис.

Сега посредством новата регулация притокът на водачи към квартала ще намалее - по този начин вижда резултата от разширението на зелената зона новият кмет на столичния регион „ Триадица " Димитър Божилов.

„ Има превес мнението „ за” въвеждане на режим за платено паркиране, само че хората желаят отсреща здрави тротоари и зелени площи – всичко това, което сега им е отнето”, акцентира Божилов.

„ Има значителен брой коли които са изоставени. Текат преписки. Вдигаме ги в един момент”, уточни още той като една от ограниченията против задръстените от коли квартални улици.

„ Обмисля се и удължаването на зелената зона, в това число през уикендите, когато кварталът е мощно посещаван поради Южния парк”, добави районният кмет.

По информация на Центъра за градска подвижност въвеждането на зелената зона в квартал „ Иван Вазов " ще се случи през април.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР