Обхватът на Wi-Fi мрежите вече се измерва в километри вместо

...
Обхватът на Wi-Fi мрежите вече се измерва в километри вместо
Коментари Харесай

Wi-Fi проработи на километри разстояние


Обхватът на Wi-Fi мрежите към този момент се мери в километри вместо в метри
(снимка: MorseMicro)

Изследователи тестваха сполучливо свръхдалечна трансформация на безжичната технология Wi-Fi, която поддържа връзки с прилична скорост на разстояние от километри.

Оказва се, че необятно публикуваната Wi-Fi технология може да предава данни освен на къси дистанции, само че и на километри, освен това с висока скорост. В общия случай обсегът на Wi-Fi е стеснен до няколко десетки метра в най-хубавия случай, при липса на трудности под формата на стени. Новата трансформация обаче разрешава даже осъществяване на видеоразговори на дълги дистанции.

Впечатляващи резултати от тест

Специалисти от компанията Morse Micro организираха на практика опит, по време на който тестваха опциите на технологията HaLow, евентуално обещаваща трансформация на Wi-Fi. Тяхната цел беше да предават данни допустимо най-далеч с допустимо най-висока скорост и реализираха впечатляващи резултати, отбелязва Tom’s Hardware.
още по темата
По време на тестванията откривателите съумяха да открият безжична връзка сред устройства, ситуирани на 2,9 км едно от друго. За стандартните типове Wi-Fi това е неосъществим индикатор – безжичните мрежи, които са познати на всички, работят в радиус от няколко метра, като мощно се въздействат от стени и други трудности, в това число клони на дървета. Можете да увеличите обсега на стандартните Wi-Fi мрежи благодарение на специфични антени, само че те не са необятно публикувани.

Междувременно специалистите съумяха освен да счупят всички вероятни върхове за обсега на предаване на данни посредством Wi-Fi, само че и да поддържат много прилична скорост. На разстояние от 500 метра сред сдвоените устройства информацията се предава „ по въздуха ” със скорост 11 Mbit/s (около 1,4 мегабайта в секунда). При оптимален обсег скоростта падна до 1 Mbit/s или към 130 килобайта в секунда.

Възможни приложения

Едно от евентуалните приложения на подобен Wi-Fi с огромен обсег е опцията за пряк трансфер на данни сред отдалечени устройства, без да е належащо свързването им към кабелна мрежа, което не постоянно е допустимо. Също по този начин не е належащо да употребявате интернет услуги за преноса на данни (споделяне на файлове, облаци или месинджъри).

Освен това скоростта, която специалистите от Morse Micro съумяха да реализират, е изцяло задоволителна за осъществяване на аудио диалог при оптималното разстояние. Ако понижим това разстояние, тогава честотната лента е задоволителна даже за видео диалог.

Чипът MM6108, създаден от Morse Micro и употребен по време на опита
(снимка: MorseMicro)

По този метод стандартът HaLow на доктрина може да се смята не за сурогат, а за опция на уоки-токитата и смарт телефоните, изключително когато няма клетъчен сигнал. Характеристиките на стандарта включват също по-ниска консумация на сила спрямо стандартните Wi-Fi мрежи, изключително високоскоростния Wi-Fi 7 – сертификацията на този стандарт се състоя при започване на януари 2024 година

Технологията HaLow

HaLow като технология сама по себе си не е нова – стандартът, който я разказва, 802.11ah, беше оповестен през 2017 година Но през седемте години на своето битие HaLow не откри необятно приложение, макар че не е обвързван с честотните ленти 2,4GHz и 5GHz. Дори 6GHz, от които се нуждаят Wi-Fi 6E и Wi-Fi 7, също не са нужни на технологията HaLow. Стандартът Wi-Fi 802.11ah работи на 900 MHz.

Много анализатори са единомислещи, че HaLow ще откри най-широко приложение в региона на интернет на нещата (IoT), защото интелигентните устройства постоянно се намират на доста разстояние едно от друго, вследствие на което са принудени да не споделят не посредством Wi-Fi, а през клетъчна мрежа.

Съществуват модули за безжична връзка, които поддържат този стандарт, а някои от тях даже са сертифицирани от Wi-Fi Alliance, който създава Wi-Fi технологията, и от Американската федерална комисия по връзките (FCC). Това е минималният набор от лицензи за всеобщо произвеждане на микросхеми и чипът MM6108, създаден от Morse Micro, който беше употребен по време на опита, има подобен документ.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР