Обхватът на проекта на ОИСР за глобален корпоративен данък включва

...
Обхватът на проекта на ОИСР за глобален корпоративен данък включва
Коментари Харесай

Как глобалният корпоративен данък ще засегне бизнеса в България?

Обхватът на плана на Организацията за икономическо сътрудничество и раз за световен корпоративен налог включва два съществени стълба, които целят да лимитират концентрирането на свръх облаги в юрисдикции, където няма облагаеми или има доста ниско равнище на облагане. Самите ограничения не касаят юрисдикции като България, макар, че имаме ниска данъчна ставка. Това съобщи Виктор Митев, който е съучастник в консултантската компания EY Bulgaria по телевизия Bulgaria on air.

" Група А или дирек А включва най-големите корпорации - софтуерните колоси, може би някои от най-големите компании в секторите на фармацията и потребителските артикули. Идеята на дирек А е да се релокиат облаги по подобен метод, че страните в които се генерират облаги да имат право да ги обложат. В момента това не е допустимо, в случай че даденото сдружение е учредено в друга страна ", съобщи Митев.

По думите му все още лежи концепцията предел за огромните колоси да е 20 милиарда евро доходи, който по-късно ще бъде понижен на 10 милиарда евро доходи.

" Освен, че би трябвало да осъществят доходи в сходен размер, фирмите би трябвало да осъществят и значителен марж на облага, тъй като концепцията е те да не могат да реализрат облаги в юрисдикции, в които няма да подлежат на данъчно облагане. Ето за какво има предел от 10% марж, над който към този момент се смята, че компанията осъществя свръх облага и тя би трябвало да се разпредели сред всички крайни пазари, където се прави активност съразмерно на приходите ", разяснява той.

Какво ще се промени за фирмите в група Б?

По думите на специалиста за тази група се налагане на ставка от 15 %. " Кръга, който ще бъде обиден от това предписание е много по-широк. То визира всички мултинационални компании с доходи от над 750 милиона евро. По пресмятане на ОИСр в световен мащаб са към 8000. Може да се допусне, че основна част оперира и в нашата страна ", съобщи той.

Има обаче и изключения. " Така да вземем за пример, в случай че се откри, че в България има корпорация, която на консолидирани равнище осъществя над 750 евро доходи, идващото, което би трябвало да се разбере е дали повече от 2,5% от нейната консолидирана облага е осъществена у нас. "

По думите на Митев този дирек не се ползва за финансовия бранш, за минодобив и още няколко други бранша. Но дирек Б има доста по-широк обсег.

" Механизмът и сложността на група Б е по-сложен, само че дизайна към този миг не постанова на страните да вдигнат данъчните си ставки и България може да остане на 10%. корпоративен налог, само че в случай че една мултинационална корпорация попада в обсега и за нея не важи нито едно от изключенията, тя би трябвало да се таксува с 15% налог ", съобщи той.

Как ще стартира да работи решението на Организацията за икономическо сътрудничество и раз?

" Тези, които не поддържат концепцията за промяна са Унгария, Ирландия и Естония. На ново Европейски Съюз би трябвало да има цялостен консенсус преди да се премине към предложение за инструкция. Но даже това да не мине през Европейски Съюз, доста страни са членки на Организацията за икономическо сътрудничество и раз и те могат да поемат ангажимент ", съобщи той.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР