Обгърнато от мъглите на времето, братството на масоните пази своите

...
Обгърнато от мъглите на времето, братството на масоните пази своите
Коментари Харесай

10 велики хора на изкуството, които са били масони

Обгърнато от мъглите на времето, братството на масоните пази своите секрети и до през днешния ден. Църквата го жигосва като еретично, съперниците му приписват заприказва за определяне за нов международен ред.

Какво е в действителност масонството? Списание National Geographic го разказва като богаташки клуб, организация на конспиратори, свръхестествен орден… или най-старото демократично общество? Едва ли съществува еднопосочен отговор на този въпрос. Едно е несъмнено – то има своите почитатели и до през днешния ден. Смята се, че те са към 5 милиона души в целия свят.

Едни от най-известните членове през годините са били Уинстън Чърчил, Марк Твен, Бенджамин Франклин, Кемал Ататюрк, Джордж Вашингтон. В разнообразни времена отдадени в масонството били доста фамозни писатели, политици, архитекти, философи…

Знаете ли да вземем за пример, че Моцарт и Гьоте са били масони? Към листата, формиран от Deutsche Welle, ние добавихме още две имена и през днешния ден ви представяме 10 световноизвестни персони, за които се знае или най-малко се твърди, че са били членове на масонски ложи.

1. Волфганг Амадеус Моцарт

Волфганг Амадеус Моцарт влиза в масонска ложа по време на виенския си интервал (1781-1791). Особено във „ Вълшебната флейта “ откриваме доста от концепциите на масонството, а либретист на операта е Емануел Шиканедер – непосредствен другар на Моцарт и негов брат в масонската ложа. Великият композитор даже посвещава на масонството цялостен цикъл от песни.

2. Джозефин Бейкър

Световноизвестната американско-френска танцьорка и певица Джозефин Бейкър влиза през 1960 година в масонската ложа „ Nouvelle Jerusalem “. Въпреки че съгласно статута на британската Велика ложа масонството е чисто „ мъжка територия “, във Франция пораждат ложи, в които право на участие имат и дами. По-късно се основават и чисто женски масонски ложи. Днес в Германия има общо 27 такива ложи.

3. Оскар Уайлд

Още бащата на ирландския публицист Оскар Уайлд е бил член на масонска ложа в Дъблин. През 1875 година, по време на следването си, младият Уайлд се причислява към масонската ложа „ Apollo University Lodge no. 357 “. Само три години по-късно обаче е заставен да я напусне – поради неплатени членски вноски. През 1883 година е изключен и от „ Churchill Lodge “, което поставя завършек на масонската му „ кариера “.

4. Йохан Волфганг декор Гьоте

В молбата си за банкет в масонска ложа Гьоте написа през 1780 година следното: „ От доста време насам се усещам подбуден от желанието да числя се към общността на масоните. (…) Тази купа ще ми разреши да вляза в по-тясна връзка с персони, които оценявам високо. Именно това възприятие за принадлежност ме тласка да подам молба за банкет “.

5. Готхолд Ефраим Лесинг

Масон е бил и световноизвестният немски стихотворец и мъдрец Готхолд Ефраим Лесинг. За масонството той написа следното: „ То не е нито произвол, нито излишество. То е нужда и намира опрощение в природата на индивида и на обществото “.

6. Чарли Чаплин

Периодично се появяват известия, че Чарли Чаплин също е бил масон. Да, в речта на финала на „ Великият деспот “ се прокрадват концепциите на масонството. В масонската енциклопедия обаче четем, че по сведения на сина му Юджийн Чарли Чаплин в никакъв случай не е бил член на масонска ложа.

7. Курт Тухолски

Германският журналист Курт Тухолски е признат през 1924 година в берлинската масонска ложа „ Zur Morgenröte “, която принадлежи към „ Сдружението на свободните зидари на изгряващото слънце “. Заради съществени разлики във възгледите обаче Тухолски открива контакт с френските масони и става член на една парижка ложа, където през 1925 година получава званието „ Майстор “.

8. Карлхайнц Бьом

Австрийският артист от немски генезис Карлхайнц Бьом (1928-2014) е бил член на мюнхенската масонска ложа „ Zur Kette “. Бьом е прочут по целия свят като създател на фондацията „ Хора за хората “, която подкрепя нуждаещи се в Етиопия на правилото „ Помощ за самопомощ “. През 1986 година Карлхайнц Бьом е почетен с филантропичната премия на немските масони.

9. Франсоа Волтер

Френският мъдрец, просветник, стихотворец, публицист, журналист и историк се занимава и с правозащитна активност. Той е роден на 21 ноември 1694 година в Париж. Приятелски връзки с него имат „ просветени ” монарси като Екатерина Велика, Фридрих Втори, Густав III. Посвещава се в масонството на 84 години, един месец преди гибелта си. Иницииран е в ложата „ Деветте Сестри ” в Париж. В ложата го съпровожда Бенджамин Франклин, който по това време е американски дипломат във Франция.

10. Джозеф Ръдиярд Киплинг

Английският публицист и стихотворец Киплинг е роден на 30 декември 1865 година в Бомбай. През 1907 година става първият англичанин, получил Нобелова премия за литература. Става масон през 1886 година Посвещават го в ложата „ Надежда и упоритост ” №782 в Лахор, Индия. Няколко години е секретар на ложата и стига до степента занаятчия. По-късно в Англия става почетен член на „ Авторската ложа ” №3456 и ложата „ Родина ” №3861. През 1922 година става един от създателите на ложата „ Строители на градовете на тишината ” №12 във Франция.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР