Обезщетенията, изпалщабни от застрахователите по Гражданска отговорност, надминават приходите. В

...
Обезщетенията, изпалщабни от застрахователите по Гражданска отговорност, надминават приходите. В
Коментари Харесай

Може ли застраховката `Гражданска отговорност` да поскъпне до 800 лева?

Обезщетенията, изпалщабни от застрахователите по " Гражданска отговорност, надминават приходите. В последно време темповете на погашение на застраховки са доста високи.
 Борисов разгласи, че България има значителен проблем със застраховането  200 000 коли от петък остават остават без Гражданска след краха на ЗК Олимпик  Шофьорите с нарушавания ще заплащат до 1000 лв. за Гражданска отговорност
Това разяснява в предаването " Здравей България "  главният секретар на Асоциацията на българските застрахователи Нина Колчакова.

Тя напомни неотдавнашен отчет на КФН, който също удостовери, че секторът е недофинансиран. Комисията допусна, че би следвало този тип застраховки да нарастнат. Към момента тя е към 200 лв. годишно.

В общественото пространство бе стартирана тезата, че е допустимо застраховката да доближи 800 лв. и даже повече . Според Нина Колчакова обаче толкоз внезапен скок в цената би довел до там, че хората всеобщо няма да подписват полицата.

Към края на предходната година дефицитът приходите и изплатените награди е 60 млн. лв., а тази година се обрисува да е още по-голям. Според Нина Колчакова това, частично, се дължи на решение на Върховния касационен съд (ВКС), разширило кръга на хора, които могат да търсят обезщетение при умрял на пътя . Досега се плащаше на най-близкия кръг родственици – съпрузи и деца, а в този момент обезщетение може да търсят братя и сестри, баби и дядовци, внуци и всеки, който може да потвърди прочувствена връзка със починалия човек. " Досега се плащаше на до 2,5 лица, а в този момент мисля, че ще станат сред 2,5 до 4,5 лица. Дупката ще стане сред 800 млн. и 1,3 милиарда лв. ", пресметна Колчакова. Все още обаче няма задоволително правосъдна процедура, с цел да може да се каже какъв брой би трябвало да се усилят наградите по застраховките, с цел да се компенсират застрахователите.

При това състояние основният секретар на Асациацията на застрахователите вижда два пътя – нарастване на " Гражданска отговорност " или ограничение на размера на компенсацията. Според Колчакова голямо нарастване в цената не може да има, тъй като хората ще престанат да подписват " Гражданска отговорност ". Колкото до ограничението на компенсациите , тя счита, че българските съдилища дават доста по-големи компенсации, " в пъти повече ", в сравнение с е европейската процедура. 

Застрахователният експерт потвърди и друга информация, която бе посочена като проблем за бранша персонално от премиера: в Румъния има доста коли с българска регистрация, застраховани в България поради по-ниската цена на " Гражданска отговорност ", както и някои други налози. По думите на Бойко Борисов 42% от злополуките на румънски водачи са в действителност направени с коли с български застраховки. Сега Колчакова съобщи, че имало доста такива случаи в Италия. 

„ Факт е, че в Румъния циркулират доста коли с българска регистрация, които са благосъстоятелност на румънци. Те задържат българските табели на колите, които купуват от нас, поради по-ниската цена на „ Гражданската отговорност ”, само че и поради разнообразни екологични такси. Карат по този начин освен в Румъния, само че и в Италия. Изключително доста са вредите по „ Гражданска отговорност ” от случаи в Италия, осъществени от румънци с коли с български регистрационни табели ”, изясни Колчакова.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР