Обещаното увеличение на опитите за зачеване с процедурата инвитро с

...
Обещаното увеличение на опитите за зачеване с процедурата инвитро с
Коментари Харесай

Около 2.7 млн. лева допълнително от бюджета са необходими за увеличаване на опитите за инвитро

Обещаното нарастване на опитите за забременяване с процедурата инвитро с финансиране от Центъра за асистирана репродукция ще коства спомагателни към 2.75 млн. лева на бюджета, демонстрират изчисленията на Министерството на здравеопазването. Това включва 2.25 млн. лв. за четвърти полагаем опит за всяка жена, при която първите три не са проработили, както и 500 хиляди лева за ембриотрансфери на размразени ембриони.

В момента лимитът за опити на всяка жена, кандидатствала за държавно финансиране, е три инвитро процедури, след което няма право на повече. С смяна в нормативната уредба ще се разреши и четвърти опит, както и в допълнение още четири опита с криоконсервирани ембриони. Спрямо статистиката за 2016 година се чака за четвърта процедура да аплайват към 450 дами, а за ембриотрансфер - 1020.

Но опитите няма да са неограничени, както в началото разгласи министър-председателят Бойко Борисов, тъй като съгласно отчета на здравния министър от това няма да има резултат. След всеки несполучлив опит възможностите за забременяване понижават - след третия път са към този момент под 10%, а след четвъртия става " нецелесъобразно от здравна позиция " да се финансират още, написа в претекстовете на здравното ведомство.

Здравното министерство е оповестило за публично разискване в понеделник своя план за изменение на постановлението за работата на Центъра за асистирана репродукция, като с изключение на увеличените благоприятни условия за инвитро опити, там се плануват и повече пълномощия за надзор от институцията. Според текста, Центърът освен ще може да приключва контракти за финансиране с клиники при открити нарушавания, само че също по този начин шефът на центъра ще може да постанова и финансови наказания.

Освен това фондът ще може да прави и независими инспекции върху активността на лечебните заведения, с които има подписани контракти. Досега те бяха само взаимно с Изпълнителната организация по транспалнтациите. " Анализът на нормативната уредба в региона на медицинските действия сподели, че Министерството на здравеопазването няма директни контролни функционалности да прави оперативни инспекции на лечебните заведения по асистирана репродукция, заради което към сегашния миг фигурирането му като директен надзорен орган в постановлението не подхожда на настоящото законодателство ", признават от ведомството. Но с смяната нормативният проблем ще се в профил.

Всичко, което би трябвало да знаете за:Здравеопазване (615)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР