Обемът на световния дълг възлиза на 243 трилиона долара. Това

...
Обемът на световния дълг възлиза на 243 трилиона долара. Това
Коментари Харесай

Под световната икономика тиктака бомба от 243 трилиона долара

Обемът на международния дълг възлиза на 243 трилиона $. Това е връх, превишаващ три пъти световния Брутният вътрешен продукт, т.е. цената на всички артикули и услуги на планетата. Икономистите предизвестяват, че когато тази мулти-трилионна бомба, заредена под международната стопанска система, експлодира, ще се развихри рецесия, по-лоша от тази през 2008 година.

Откъде идва този дълг

Както следва от отчета на Института за интернационалните финанси, международният дълг предходната година се е нараснал с 3,3 трилиона $ – до 243 трилиона. От тях 65 трилиона се дължат на кумулативните задължения на страните, което е съвсем един и половина пъти повече, в сравнение с при рецесия от 2009 година.

Изключително висок е делът на дълга по отношение на Брутният вътрешен продукт в развитите страни – 390%. Повечето този параметър се е нараснал в Япония, Франция и Австралия. На разрастващите се пазари, в противен случай, растежът на дълга се забави до най-ниското си ниво от 2001 година насам.

Анализатори установяват, че толкоз голям и неконтролируем дълг е резултат от безотговорната политика на западните централни банки, пристрастени към отпечатване на пари и предоставяне на заеми.

Правителствата, фирмите и физическите лица взичмат задължения за финансиране на икономическото развиване. Растежът не се случва – задлъжнявате още повече.. “Класическото държание на наркозависимите ”, сподели капиталовият анализатор Джон Молдин. “Световните централни банки основават задължения, а не се интересуват от това какво ще се случи с тях в бъдеще. ”

В края на предходната година икономистите от Международния валутен фонд показаха големия световен дълг като съществена опасност за международната стопанска система. Ръководителят на МВФ Кристин Лагард напомни в тази връзка неправилните политически решения, които последваха банкрута на Lehman Brothers.

Правителствата на множеството страни са провалили съвсем всички промени, нужни за отбрана на банковата система: преди всичко, от рисковите и недомислени дейности на финансистите, които провокираха мощна верижна реакция на колапса през 2008 година, установяват от МВФ. И въпреки регулаторите да са съумели да извлекат някои поучения през последното десетилетие – това е нарастване на банковите запаси и по-строг контрол на финансовия бранш – взетите ограничения явно не са задоволителни.

Критичен дълг на Съединени американски щати

Истинската машина за произвеждане на дълг са Съединени американски щати. Общият дълг на страната (включително на държавното управление, локалните управляващи, финансовата система, бизнеса и домакинствата) съвсем се е утроил от 2000 година насам и в този момент надвишава 73,6 трилиона $. Само предходната година страната, банките и нефинансовият бранш са взели назаем 2.9 трилиона $, което е най-високото равнище от 2007 година насам. Нефинансови корпоративни задължения в Съединените щати са близки до предкризисните върхове на 2008 година Не е изненадващо, че през първото тримесечие на тази година американските компании бяха изправени пред намаление на кредитните рейтинги.

Още по-голям боязън вдъхва голям и непрекъснато възходящ държавен дълг на Съединени американски щати. Счупен е следващият връх – 22 трилиона.

Под Доналд Тръмп процесът на затъване в задължения се форсира. И макар че през 2016 година по време на предизборната акция той даде обещание да се оправи с този проблем в продължение на осем години, се случи противоположното. За две години страната задлъжня с още съвсем два трилиона и в идващите две, съгласно оценки на Блумбърг, ще добави още 4,4 трилиона.

Сега Тръмп се готви да се отърве от несъразмерното дългово задължение “до края на втория президентски мандат ”. Но икономистите са сигурни: наклонността няма да бъде обърната, защото бюджетната обстановка единствено се утежнява.

За 2018-та фискална година дефицитът на американския федерален бюджет се усили със 17% и доближи 779 милиарда $ – най-много от 2012 година насам. Това е резултат от данъчната промяна на Тръмп. В кратковременен проект – едно и също нещо, заради намаляването на данъчните доходи и увеличените разноски за защита. Възможно е спад в кредитоспособността на страната. Според прогнозата на бюджетното ръководство на Конгреса, тази година дефицитът ще добави още 15,1% – до 897 милиарда $. И през 2022 година ще надвиши трилионния белег и повече няма да падне надолу.

Бомбата ще се взриви по-рано

Според прогнозите на капиталовите банки до 2024 година американският държавен дълг ще доближи 140% от Брутният вътрешен продукт. Правителството ще би трябвало да заеме още нови трилиони, с цел да поддържа финансовия балон и да подтиква стопанската система. В резултат на това структурният недостиг ще сътвори “ефект на коловоза ” – и стопанската система ще се плъзне в бездната.

Според специалисти на Съединени американски щати им остават не повече от 10 години, с цел да решат казуса. В противоположен случай страната ще се сблъска с цялостна рецесия, сравнима с Голямата меланхолия от 30-те години на предишния век.

Но злополуката може да се случи по-рано: в някакъв миг международната стопанска система няма да може да усвоява голям и неконтролируем дълг. Според анализаторите на Блумбърг последвалата рецесия ще сътвори голяма беднотия, водеща до мощна геополитическа неустойчивост, вълнения и войни.

Независимо от това какъв брой унищожителен да беше финансовият колапс от 2008 година, идващият ще бъде още по-страшен: просто тъй като от този момент още 70 трилиона задължения натежаха на световната стопанска система. Това значи, че както държавните управления, по този начин и централните банки в този момент имат надалеч по-малко сили и благоприятни условия за стабилизиране на стопанската система при разгара на следващия срив./БГНЕС

………….

Наталия Дембинская, РИА Новости
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР