Обемът на незаконно отсечената дървесина средно годишно е около 15-18

...
Обемът на незаконно отсечената дървесина средно годишно е около 15-18
Коментари Харесай

Обемът на незаконна сеч в България е "отчайващо голям" сравнен с другите държави в ЕС

Обемът на нелегално отсечената дървесина приблизително годишно е към 15-18 хиляди плътни кубически метра, т.е. това е към 30 хиляди куб. метра дървесина. Това съобщи в Николай Пиронков – шеф на дирекция " Опазване на горите " в Агенцията по горите пред БНР.

Пиронков разясни, че сама по себе си тази цифра не е толкоз огромна на фона на близо 7 млн. куб. метра, които се добиват в нашата страна законно. Но съпоставено с другите страни в Европейския съюз, тя е отчайващо огромна. В другите страни нарушаванията варират сред 500 до 1000 куб. метра на година.

По думите на Пиронков, приблизително годишно нарушаванията в горите варират сред 18 и 30 хиляди Около 20% са нарушаванията, за които има подозрения, че могат да се класифицират като закононарушения и които се изпращат в прокуратурата. За предходната година в прокуратурата е имало към 3000 случая за нарушавания.

Вчера Народното събрание одобри на първо четене по-строги наказания за противозаконна сеч и бракониерство с промени в Наказателния кодекс. До шест години затвор и санкция до 20 хиляди лева за противозаконна сеч плануват предложенията.

Според Пиронков тези промени би трябвало да дисциплинират и да изплашен и дребните, и едрите извършители.

" Всяка глоба, която се постанова на нарушителите в горите, би трябвало да бъде съответна на тежестта. В случая става дума за това, че се диференцира равнището, съгласно което се приема едно нарушаване или закононарушение. Това е прагът – една минимална заплата. Досега административно-наказателното произвеждане се изпълняваше от чиновниците в Агенцията по горите и държавните предприятия. В случая се ангажират правораздавателните органи и цялата правосъдна власт ".

В закона се планува също чиновниците от Агенцията по горите и от държавните горски предприятия да бъдат включени в кръга на лицата, похищението против които съставлява закононарушение. " Това е за възторженостти ", разяснява Пиронков.

Според него законът би трябвало да е подобен, че всеки, който си намерения с нечиста цел да краде от гората, от природата, да е наясно, че ще получи най-сериозно наказване.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР