Обемът на инвестиционните сделки с недвижими имоти в Русия за

...
Обемът на инвестиционните сделки с недвижими имоти в Русия за
Коментари Харесай

Инвестициите в недвижими имоти в Русия достигнаха исторически рекорд

Обемът на капиталовите покупко-продажби с недвижими парцели в Русия за 9-те месеца на 2023 година (а доста евентуално и за цялата година) доближи абсолютния най-много за цялата история на наблюдаване на индикатора (от 2001 година).

Най-големите вложения за интервала са направени в сегмента за търговски парцели, където бяха " затворени " редица покупко-продажби с " трофейни " активи от задгранични продавачи.

Това написа " Известия ", на основата на информацията от анализаторите от IBC Real Estate.

" Общият размер на вложенията в недвижими парцели единствено за третото тримесечие на 2023 година доближи 239 милиарда рубли, което е абсолютният най-много измежду всички тримесечни стойности в цялата история на наблюденията ", споделят от компанията.

Експертите означават, че общият размер на вложенията в парцели за деветте месеца на 2023 година възлиза на 610 милиарда рубли - и освен надвишава повече от два пъти индикатора за същия интервал на предходната година, само че и надвишава с 23% общата сума на инвестицииите в парцели за 2022 година, която до неотдавна се смяташе за рекордна.

От компанията IBC Real Estate акцентират, че най-големият дял (46%) от покупко-продажбите, подписани през януари-септември 2023 година, се пада на сегмента на комерсиалните парцели .

В безусловно изражение индикаторът доближи 280 милиарда рубли, което е шест пъти повече от годишната стойност за 2022 година.

" Ръстът на вложенията в парцели, преди всичко, беше обезпечен от приключването на редица покупко-продажби с " трофейни " активи в парцели от задгранични продавачи, в това число 14 търговски центъра МЕГА, търговски център " Метрополис ", седем търговски центъра Park House и други ", споделят анализаторите.

По тяхна информация, 25% от вложенията в бранша за 9-те месеца са в жилищния сегмент .

Сегментът на офис парцелите съставлява 16% дял от общите вложения. А покупката на бизнес центрове се трансформира в една от основните трендове през тази година .

" Според специалистите, към края на годината, с предстоящото нарастване на главната рента в Русия и на фона на понижаване на предлагането на огромни качествени активи, динамичността на вложенията в парцели като цяло ще стартира да се забавя.

Общо обаче за цялата 2023 година размерът на вложенията в недвижими парцели в Русия може да доближи 700 милиарда рубли, което ще бъде исторически най-много ", отбелязва Микаел Казарян, член на Борда на шефовете и началник на отдела за " Капиталови пазари и вложения " на IBC Real Estate.
 Инвестициите в търговски парцели в Русия доближиха исторически връх
Инвестициите в търговски парцели в Русия доближиха исторически връх

Причините за това
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР