Обемът на човешкия мозък постоянно се е увеличавал през последните

...
Обемът на човешкия мозък постоянно се е увеличавал през последните
Коментари Харесай

Учени изследваха как е еволюирал човешкият мозък


Обемът на човешкия мозък непрекъснато се е увеличавал през последните три милиона години. Човешкият мозък е три пъти по-голям от най-близките до индивида същества – елементарните шимпанзета. А най-ранните предшественици на индивида са имали подобен размер на мозъка, както на актуалните човекоподобни маймуни, написа The Deccan Chronicle.

Изследователите се пробвали да научат за какво за релативно малко време размерът на мозъка сензитивно е повишен. Специалистите анализирали данните за размера на черепите на 13 разнообразни типове, като се стартира от най-ранните предшественици на индивида (австралопитеците) и се свърши със актуалните хора. Изследвани били 94 изкопаеми мостри.

Учените откриха, че няколко фактори са повлияли върху увеличението размера на мозъка. Първо, установено е последователно увеличение размера на мозъка у съществуващите типове. Освен това предците с огромен размер на мозъка са били по-добре приспособени към средата и по-често са оцелявали. Важна роля играело и това, че цели популации на примати със скромни размери на мозъка са измирали и не се конкурирали с по-успешни съвременници. Екипът от откриватели открил, че скоростта на еволюцията на размера на мозъка в този момент е доста по-висока спрямо предишното, само че за какво е по този начин, това към този момент не е ясно. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР