Обемът на блокираните в чужбина активи на руски инвеститори към

...
Обемът на блокираните в чужбина активи на руски инвеститори към
Коментари Харесай

Колко всъщност са блокираните в чужбина средства на руски инвеститори

Обемът на блокираните в чужбина активи на съветски вложители към 30 ноември 2022 година, се прави оценка на 5,7 трилиона рубли (около 81 милиарда $ по настоящия курс). Това оповести Олга Шишляникова, шеф на департамента за капиталови финансови медиатори на Централната банка на страната, заяви РИА Новости.

От тях малко над 20% са активи, благосъстоятелност на вложители " на дребно ", изясни тя. " Много тежка обстановка, точно тя беше взета под внимание при вземането на решението да се забрани на неквалифицирани вложители да получават в бъдеще скъпи бумаги в чужбина ", споделя Шишляникова.
 Европейски Съюз
Европейски Съюз " замрази " съветски активи на обща стойност €68 милиарда, 70% от тях са в една дребна страна

Посочената сума може да включва и национални запаси на Руската федерация

На въпроса за отблокирането на въпросните вложения, тя отбелязва, че " това, което може да се направи, към този момент е направено ". В края на декември 2022 година Националният депозитар на Русия пристъпи към разблокиране на задгранични активи на руснаци под лиценз от Люксембург, които се съхраняват по сметки на Националния депозитар в интернационалната финансова система Clearstream.

Процедурата, която ще разреши изтеглянето на скъпи бумаги и пари от Clearstream, ще се организира на два стадия и ще касае главно скъпи бумаги на съветски и задгранични холдинги, които се търгуват на Московската фондова борса.

Средства на съветски вложители бяха всеобщо блокирани през юни предходната година защото Националният депозитар, като част от структурата на Московската фондова борса, попадна под европейски наказания.
 Ще си върне ли Русия
Ще си върне ли Русия " замразените " златно-валутни запаси

Мнението на съветски депутат
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР