Обект на реформа трябва да е контролът върху службите, който

...
Обект на реформа трябва да е контролът върху службите, който
Коментари Харесай

Филип Гунев: Липсва контрол върху службите

Обект на промяна би трябвало да е контролът върху службите, който липсва. Това мнение изрече пред БНР Филип Гунев, специалист по сигурността и битката с корупцията, някогашен заместник-министър на вътрешните работи (2013-2017 г.).

" Това, което сигурно знаем, че ни липсва и би трябвало да бъде обект на промяна, има много проучвания, които могат да се видят, за това каква би трябвало да е нашата система за надзор върху службите, това е детайлът, който липсва в България и който е явен. Съществуват във всички други европейски страни, западни множеството, две равнища на надзор, които у нас напълно липсват. Едното е - в границите на Министерския съвет да бъде построен един съвет за сигурност, в който действително да има специалисти, които да управляват активността на тези служби и да обобщават информацията, това което желае ген. Атанас Атанасов (съпредседател на " Демократична България " - б.р.), да има обединен център, който да дава на премиера и на Народното събрание систематизирана разследваща информация.

Сега няма конструкция, която да показва единната позиция на всички служби.... Втората сфера на надзор, която я има в множеството европейски парламенти, е комисии за надзор на службите в Народното събрание, които управляват дали те не злоупотребяват с пълномощията си, най-много във връзка с жителите и на компаниите. Това е действителен надзор, а не просто да имаш някаква комисия с депутати, които да изслушват или да им се дават отчети. Това е вторият детайл на надзор, който липсва ", изясни той.

По думите на специалиста, преди да се стартира със структурни и процедурни промени в служби, би трябвало да се сътвори система за контрола им:

" С изключение на Служба военно разузнаване, службите в България са безконтролни ".

Във връзка с експулсирането от България на предстоятеля на Руската черква Васиян, Филип Гунев разяснява, че не е сюрпризиран, " защото съветската черква е много политизирана, интензивно се включва и в поддръжка на войната ". Той напомни и визитата на съветския патриарх Кирил в България и " по какъв начин си разреши политически мнения при президента Румен Радев ":

" Не бих се изненадал и в случай че са поели и някакви други задължения (експулсираните свещеници - б.р.). Ако съществуват такива доказателства за съмненията, то решението е било вярно ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР