Обединеното кралство строи първата литиева рафинерия в Европа, която може да захранва до един милион електрически коли

...
Първият и най-голям завод за литий в Европа ще бъде
Коментари Харесай

Първият и най-голям завод за литий в Европа ще бъде построен в Обединеното кралство. Първият и най-голям завод за литий в Европа ще бъде построен във Великобритания. - Авторски права Green Lithium от с Ройтерс Публикувано на 07/08/2023 - 17:35

Освен че осигурява батерии за нарастващия брой електромобили, заводът очаква да намали настоящия въглероден отпечатък на лития с 80 процента.

Обединеното кралство изгражда първата и най-голяма литиева рафинерия в Европа за производство на така търсения материал.

РЕКЛАМА

Търсенето на металната руда рязко нарасна през последните години тъй като светът се удвоява при прехода към възобновяеми енергийни източници. Литият е ключов компонент в производството на батерии за електрически превозни средства (EV).

До 60 процента от продажбите на нови автомобили до 2030 г. ще използват литиево-йонни батерии. Батерията на Tesla Model S, например, в момента използва около 12 kg литий.

Електрическите автомобили обясняват: Как всъщност работят електрическите автомобили и наистина ли са по-добри от традиционните автомобили?

Въпреки това, бумът на EV производството на автомобили означава, че производителите разчитат на Източна Азия, включително Китай, където в момента се рафинират 89 процента от световния литий.

Правителството на Обединеното кралство вече даде зелена светлина на базирана в Обединеното кралство компания, Green Lithium за изграждане на рафинерия в Teesside, Англия, в опит да се осигури жизненоважен тласък на производителите на автомобили в Обединеното кралство и Европа.

„Растежът на материалите за батерии е необходим, за да задвижи електрическата революция, фактът че се нуждаем от електрически превозни средства, фактът, че се нуждаем от мрежово съхранение и домашно съхранение, създава огромно търсене на химикали за батерии в Европа и смятаме, че до 2030 г. ще имаме нужда от около 800 000 тона годишно“, каза Шон Сарджънт, Green Lithium Изпълнителен директор.

Заводът ще започне работа през 2027 г. и се очаква да има годишен производствен капацитет от 50 000 тона литиеви химикали за батерии, което е достатъчно литий, за да осигури батерии за един милион батерии за EV автомобили, според към компанията.

„Огромен дивидент в намаляването на въглеродните емисии“

Според Green Lithium, рафинерията в Teesside ще внася сподумен, твърд скален минерал, от Западна Австралия и ще го обработва в съоръжението за евентуално извличане на лития и пречистването му до химикал, който може да се използва в батерии.

Известно е обаче, че добивът на литий причинява замърсяване на въздуха и замърсяване на почвата.

Green Lithium казва, че планира да намали въглеродния отпечатък от рафинирането на литий чрез използване на нискоенергийни процеси, възобновяема електроенергия, водороден газ и технология за улавяне на въглероден диоксид, за да постигне 80% по-нисък въглероден отпечатък от традиционните рафинерии.

В снимки: „литиеви полета“ в Южна Америка разкриват тъмната страна на нашето електрическо бъдеще

„Така че малката цена, която плащате за доставка на материала до Обединеното кралство, е напълно компенсирана от предимствата на декарбонизирания процес, който използваме в Обединеното кралство", каза Сарджънт.

"Така че веднага започваме с огромен дивидент в намаляването на въглеродните емисии, но също така произвеждаме нашите химикали по устойчив начин", добави той.

РЕКЛАМА

< strong>За повече информация относно тази история гледайте видеоклипа в медийния плейър по-горе.

Видео редактор • Roselyne Min

Източник: euronews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР