Обединените арабски емирства са новатори по отношение на амбициозната архитектура.

...
Обединените арабски емирства са новатори по отношение на амбициозната архитектура.
Коментари Харесай

Дубай привлича туристи с нов впечатляващ проект

Обединените арабски емирства са новатори във връзка с амбициозната архитектура. Дубай е дом на най-високата постройка в светa, на най-големия мол и на единствения на планетата неестествен остров, наподобяващ картата на света. В навечерието на Световното ревю 2020 година, строителният бранш в емирствата разгласи новата си мегаломанска идея- изграждане на най-голямото в света летище - Ал Мактум, написа " Стандарт ". Никоя от тези земни забележителности обаче не може да се съпостави с новата амбициозна цел на ОАЕ – да построи нов град на Марс. Вицепрезидентът, министър председател и държател на Дубай - Шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум и принцът на Абу Даби - Шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян разкриха предходната седмица детайлности по плана Марс 2117.

Планът е елементарен: създаване на първото обитаемо от хора населено място на Червената планета до 100 години. Идеята звучи налудничаво, само че човечеството гледа все по – съществено към прилежащата планета през последните години. Елон Мъск и SpaceX възнамеряват да изпратят хора до Марс през 2024 година, до момента в който Стивън Петранек, създател на „ Как ще живеем на Марс ", предвижда, че хората ще живеят на Червената планета още преди 2037 година Преди няколко години беше оповестена и програмата Mars One, чиято цел беше основаване на колония там. И до момента в който периодите за тези планове към момента се сменят и реализацията им не е сигурна, ОАЕ може да се окаже първата, която може да реализира плана. Страната е измежду първите девет в света, които влагат в галактическите науки и възнамеряват да ускорят проучвания в тази област. През 2015 година ОАЕ разгласи своята задача до Марс, която ще започва през 2020 година. Космическият център " Мохамед бин Рашид " ще изпрати автоматизирания проучвателен уред " Hope " до Червената планета, където от орбита благодарение на бордовите принадлежности ще изследва марсианската атмосфера.

Дубай е едно от най-екзотичните и развити в софтуерно отношение кътчета на планетата. Дубай продължава да изненадва с напредъка си във високите технологии и концепциите си по отношение на бъдещето. Иначе казано, може би ще настъпи миг, в който ще си вземете летящо такси в Дубай и ще посетите град на Марс... е, най-малко неговата реплика, която ще се съгради в пустинята край града.

Преди да създадат град на Марс строителите от Обединените арабски емирства ще основат реплика на марсианско населено място, което ще се назовава Mars Science City. Eмирството счита да притегли вниманието на туристите с следващия си впечатляващ план. Обяснението за новата атракция е, че тя се основава за подготовка за бъдещо вероятно заселение на Червената планета. Очаква се структурата на сходно оборудване да изисква вложения в размер на над $135 млн. Идеята е учените и астронавтите да могат да се образоват да живеят в суровата атмосфера на Марс. Изкуственият град ще заема повърхност от 58 хиляди квадратни километра. В него ще има разнообразни лаборатории за генериране на сила и вода, за развъждане на зеленчуци, както и за научни изследвани. Учените ще разполагат с опцията да тестват разнообразни технологии в условия, които оптимално имитират повърхността на Марс, съобщи DigitalTrends. Изкуственият град ще разполага и със личен музей, в който са изложени най-големите достижения на човечеството в Космоса, който да предизвика интереса на младежите към науката. В Mars Science City ще има доста взаимно свързани куполни здания, които ще съдържат разнообразни лаборатории, имитиращи ситуацията и терена на планетата. Структурните проекти включват потреблението на 3D технологии и топлинна и радиационна изолираност.

Впечатляващото оборудване ще бъде проектирано от датския дизайнер Bjarke и ще включва 3D принтирани съставни елементи и пясък от пустинята на емирството.

Учените ще употребяват лабораториите за разработка на технологии, които могат да бъдат от помощ при колонизацията на Марс и обезпечаването на храна, вода и сила там. Ще има и зони за деца, планувани да усилват интереса им в проучването на Космоса. Веднага след завършването на плана, от Обединените арабски емирства считат да проведат и опит с група хора, които да опитат да живеят там в продължение на година, напълно в „ марсиански " условия.

Искат да отглеждат палми и марули на Марс
Космическият бранш заема централно място в Дубайското авиоизложение с изложения, конференции и изтъкнати лектори, измежду които и Ал Уордън, някогашен астронавт от Apollo 15 на НАСА. Но още преди сондата за Марс на ОАЕ да излети от Япония през 2020 година - емирствата работи в партньорство с Mitsubishi Heavy Industries, страната от Персийския залив към този момент разгласи желанията си да развива земеделие в Космоса. " Между Марс и пустинята има сходства ", споделя Рашид Ал Заади, пълководец по планирането в Космическата организация на ОАЕ. „ Пейзажът в ОАЕ, почвата са сходни ", добавя той. ОАЕ е решила да налее пари в два научни плана – развъждане на палмови дървета и марули, домати и ягоди на Марс. „ Когато стигнем там, ще би трябвало да ядем ", споделя Ал Заади. Палмата била определена поради символичните й връзки с района, а останалите дървета – тъй като учените към този момент открили, че те могат да порастват на Марс, добавя той. Това може да звучи като фикция, само че желанията за земеделие в Космоса на ОАЕ са подбудени от стопански аргументи. Емирствата, изключително Дубай и Абу Даби, пробват да приготвят стопанската система си за края на петролната епоха. Процесът стартира с голямо разгръщане на туризма и самолетните компании и обвързваните с тях услуги. Сега ОАЕ се насочва към науката и високотехнологичния бранш.

„ В Персийския залив има 100 милиона младежи. Искаме те да играят роля в бъдещето и да отнесат района до идващото равнище ", споделя Омран Шараф, проджект управител в плана Mars Mission. Населението на ОАЕ е към 9 милиона души, от които единствено 1.4 милиона са жители на емирството. " Целта е да създадем стопанска система след петрола, учредена на знанията и творчеството ", споделя Шараф. " Така че е значимо да се утвърдим като теоретичен център. Създадохме доста инженери, само че не толкоз доста учени. Проектът Марс е чисто научна задача ", добавя Шараф. След основаването на Космическата организация на ОАЕ през 2014 година, страната е вложила над 5.4 милиарда $ в плана Марс. Това включва сондата до Марс, чийто приключен първообраз беше показан на авиоизложението.Сондата била основана с преднамереното потребление на екип, формиран единствено от поданици на ОАЕ, осведоми галактическата организация. Тя ще изследва водата и ще преценя атмосферните условия. Мисия Марс трансформира ОАЕ в една от едвам деветте страни, които изследват по какъв начин да стигнат до Червената планета, споделя Шараф.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР