Обединението Продължаваме промяната - Демократична България вече се поздравява с

...
Обединението Продължаваме промяната - Демократична България вече се поздравява с
Коментари Харесай

Къде ПП-ДБ има шанс за кмет? И къде не издрапа дори до балотаж

Обединението " Продължаваме промяната " - " Демократична България " към този момент се поздравява с действителна победа в София - във вота за общински съвет, и евентуална - на втори тур сред Васил Терзиев и Ваня Григорова. 

В регионалните градове обаче групировката, дебютираща в този състав на локални избори, не съумя да реализира толкоз впечатляващи резултати. Едва в шест от огромните градове ПП-ДБ отива на балотаж и единствено в един от тях техният претендент води още от първи тур. 
Разград
Мирослав Грънчаров е този претендент на обединяването, който реализира триумфа на Васил Терзиев - да бъде първи още на първи тур. Но не с такава разлика - той има 23,70% от гласовете, а съперникът му на балотажа - Добрин Добрев от Българска социалистическа партия - 18,80%.

Това не е първият опит на Грънчаров да стане кмет на родния си град - той бе претендент на Съюз на демократичните сили, " Да, България " и ДБГ през 2019 г. 

А двамата с Добрев до неотдавна бяха сътрудници в общината - като зам.-кметове на досегашния кмет на града (за 4 следващи мандата) Денчо Бояджиев (БСП).

Вотът за Грънчаров демонстрира, че на разградчани може би им е писнало от ръководството на левицата. Но дали гласоподавателите на Движение за права и свободи и ГЕРБ, чиито претенденти бяха трети и четвърти на първи тур, споделят това мнение - следва да забележим.
Варна
В морската столица ще е една от най-големите и значими борби на ПП-ДБ във втория тур. Иван Портних се бори за четвърти мандат, и въпреки да води с над 5% на първи тур, за пръв път получава подобен пестник от варненци. На последния избор под 1% не му доближи да завоюва още на първи тур, а на втори отвя претендента на " Възраждане ".

Благомир Коцев, претендентът на ПП-ДБ, е втори с 21,55%, само че това е страховит триумф за човек, влезнал в политиката единствено преди година - когато Политическа партия го назначи за регионален шеф на родния му град. През това време Коцев неведнъж влиза в конфликти с досегашната власт във Варна.

Как ще се разпределят гласовете на идващите огромни играчи от първи тур - Коста Стоянов от " Възраждане ", който получи 18,71%, и Христо Димитров от локалната коалиция " Алтернативата на жителите ", който взе 10,32% от гласовете - ще забележим в неделя. Варна въпреки всичко остава за момента втората допустима огромна победа на ПП-ДБ в локалния избор.
Благоевград
Методи Байкушев, претендентът на ПП-ДБ, е ново лице. Затова 7498 гласа или 21,75%, които получи на първи тур, са положително достижение. Но ще може ли да се пребори с политическия хамелеон Илко Стоянов (номинално самостоятелен, действително претендент на ГЕРБ), който взе 27,7% или 9333 гласа на първи тур?

Стоянов е познато лице в Благоевград, само че и със сериозен багаж - през годините е бил партиец в Съюз на демократичните сили, " Глас национален ", претендент на Има Такъв Народ, зам.-министър на ГЕРБ. 

Ключови евентуално ще са гласоподавателите, подкрепили на първи тур Александър Камбитов от Републиканци за България и Николай Шушков от Българска социалистическа партия. Вълна от гласове срещу ГЕРБ, а не толкоз за ПП-ДБ, могат въпреки всичко да дадат успеха на втори тур на Байкушев.
Пловдив
В Града на тепетата ГЕРБ изненада преди първия тур - партията на Борисов отстрани своя локален водач и някогашен кмет Иван Тотев. И не номинира своя Здравко Димитров за нов мандат. Вместо това издигна досегашния кмет на регион " Тракия " Костадин Димитров и показа листа за общинския съвет със солидна доза нови лица.

Тази вътрешнопартийна чистка към този момент наподобява, че прави работа и Димитров завоюва 33,08% от вота на първи тур - единствено с 3% по-малко от Здравко Димитров през 2019 г. 

Ивайло Старибратов, претендентът на ПП-ДБ, не впечатли изключително в акцията - въпреки да е прочут в просветителните среди и да завоюва депутатско място на последните избори. Той стига до балотаж с 16,94% от вота.

Дистанцията между Димитров и Старибратов е огромна - само че същото важи и за ненавистта на доста пловдивчани към дългогодишното ръководство на ГЕРБ. Следващите след отиващите на балотаж двама претенденти на първи тур - Славчо Атанасов и Ангел Георгиев - са подкрепени от разнообразни националистически партии и е по-вероятно да поддържат статуквото - т.е. ГЕРБ.
Велико Търново
Йордан Терзийски (депутат от ПП-ДБ в момента) получи 20,97% от вота във Велико Търново и отива на балотаж против настоящия кмет Даниел Панов от ГЕРБ. Панов обаче води с над два пъти повече гласове - 42,47% от гласувалите на първи тур поддържаха него.

Терзийски е измежду известните лица на Политическа партия и организира дейна акция - само че надали има огромни шансове на втори тур против Панов, който е кмет на остарялата столица от 2011 година насам. И до момента - постоянно е победител на първи тур с над 60% от вота. Сегашните 42% също са пестник за ГЕРБ в града поради упованията, че досегашният кмет ще вземе нов мандат още на 29 октомври. Но останалите гласове в огромна степен отидоха през вчерашния ден при претенденти на " Възраждане " и Българска социалистическа партия - и надали ще се трансферират с подготвеност към човека на ПП-ДБ.
Пазарджик
В Пазарджик борбата на балотажа наподобява обречена. Тодор Попов е единственият самостоятелен кмет на регионален град с 4 мандата и победи против Българска социалистическа партия и ГЕРБ от 2007 година насам. Популярността му спада, както сочат резултатите от през вчерашния ден - получи едвам 39,31% от вота.

Но Попов за пръв път е подсилен от ГЕРБ, откъдето се отхвърлиха да изправят собствен претендент против него. 

Петър Куленски, претендентът на ПП-ДБ, е с 16,17% от вота на първи тур - над два пъти по-малко от Попов. По всичко проличава, че мачът към този момент е свирен и в Пазарджик.
Малките провали и огромните разочарования
На доста места в страната претендентът на ПП-ДБ просто потъна, постоянно без да доближи даже трето място.

Може би най-големият неуспех е Бургас - там, след вътрешни борби, обединяването в последна сметка остана без единна кандидатура за кмет. Константин Бачийски, спряган в началото за поста, се яви с листата на персоналната си партия СЕК и въпреки и втори, със скромните под 10 на 100 остана надалеч от балотаж. Димитър Найденов, някогашен общински консултант в Бургас от Демократична България, се яви като самостоятелен, и взе третото място. Спрямо това е огромна изненада и достижение на локалните структури, че листата на ПП-ДБ е втора в общинския съвет.

В Хасково обединяването също нямаше собствен претендент - а листата е с едва 7,03% от гласовете и четвърто място.

Д-р Георги Стефанов бе претендентът на ПП-ДБ за кмет на Ямбол. Лошата вест е, че получи едвам 641 гласа, или 3,02% от гласовете. Добрата е, че влиза в общинския съвет, както и че ще има надалеч повече време за работата си като хирург, с която е прочут.

Кирин Кунгалов е измежду несполучливите кандидат-депутати на Политическа партия. Сега стана и несполучлив кандидат-кмет - като остана пети във Враца. Същата позиция имат Георги Недев в Перник, който получи едвам 667 гласа и Димитър Чорбаджиев в Стара Загора.

Двама кандидат-кметове на ПП-ДБ даже не съумяха да влязат в челната петица - Наталия Цанева приключи шеста в Плевен, Маринчо Христов - на същата позиция в Сливен.

Радослав Милев остана четвърти - само че в Кърджали, където друго не се и чака. Все отново като претендент за народен представител той завоюва над 200 гласа повече от листата на ПП-ДБ в града на Движение за права и свободи.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР