Обединение в енергетиката. Синдикати, работодатели, експерти и депутати подписаха обща

...
Обединение в енергетиката. Синдикати, работодатели, експерти и депутати подписаха обща
Коментари Харесай

Ще затворят ли въглищните централи у нас

Обединение в енергетиката. Синдикати, работодатели, специалисти и депутати подписаха обща декларация. С нея се упорства поетият от България ангажимент за понижаване на въглеродните излъчвания с 40% до 2026 година да бъде преразгледан.          

Топлоелектрическа централа „ Марица 3 “ е една от най-старите настоящи централи у нас. Произвежда електрическа енергия като изгаря лигнитни въглища. Опасенията са, че в случай че ограничи въглеродните излъчвания с 40 %, централата ще изпадне в колапс. 
-->
" Човечеството към момента не е измислило технология, която да улавя и да складира въглеродния диоксид “, сподели Юлиян Семерджиев, юрист на Топлоелектрическа централа “Марица 3 ”. 

" Напълно е допустимо, тъй като стартира да се разяснява, че няма проблеми, ще си купим ток. Точно, когато ще ни би трябвало обаче, дали ще има от кого да го купим? ", слага въпросът Семерджиев. 

Според калкулации на специалисти към 60 % от електрическата енергия в България се създава от въглищни централи. 

" В момента България е стожер, като главен снабдител на електрическа енергия за целия Балкански полуостров. Не виждам от къде можем да внасяме, откакто всички страни към нас са чисти вносители “, сподели Валентин Вълчев, ръководител на ФНСМ-КНСБ.

А хиляди служащи са застрашени, прибавя Вълчев. По думите му ще бъдат наранени сред 20 и 24 хиляди директни и към 120 хиляди индиректни работни места.

Затова синдикати, работодатели, специалисти и народни представители се сплотиха към обща декларация – да бъде отворен Планът за възобновяване, а задължението, който е поела България за въглеродните излъчвания да се поправя. 

„ Ние сме склонни да предложим да бъде разговаряно с Европейска комисия за реализиране на дерогация, отсрочване на тази цел за времето, до момента в който има война “, сподели Радослав Рибарски от Политическа партия. 

„ Това не е проблем, който е районен, това е проблем, който е народен, това е проблем, който заплашва националната сигурност “, безапелационен бе ДЕлян Добрев от ГЕРБ. 

Зам.-енергийният министър Еленко Божков даде образец какво количество електрическа енергия ще загубим, в случай че централите понижат излъчванията с 40 %. 

„ Непроизведената сила ще е към 9 милиона мегаватчаса - все едно да лишиш „ Марица Изток 2 “ от произвеждане за цяла година “, пресметна Божков.

Източник: Нова телевизия 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР