Обърнахме страница, влязохме в изцяло нова ера, но тази страница

...
Обърнахме страница, влязохме в изцяло нова ера, но тази страница
Коментари Харесай

Никола Димитров: Обърнахме страница, но тя е бяла и сега трябва да я напишем

Обърнахме страница, влязохме в напълно нова епоха, само че тази страница е бяла и в този момент ще би трябвало да я напишем. Това съобщи македонският външен министър Никола Димитров в изявление за гръцкия вестник „ Ефимида звук синдактон “.

Първият македонски посланик акцентира, че предстоят доста провокации. Първите са чисто на практика – свързани с смяната на името, а по-късно и тези, които са свързани с осъществяването на втората част на съглашението “важно за освобождението на големия капацитет за съдействие и другарство ”.

„ Твърдо имам вяра, че нашите две страни са естествени съдружници. Ние сме съседи, ние сме в Европа, Гърция сигурно е по-голяма страна, само че в актуалния свят всички можем да извлечем изгоди от съдействието “, споделя Димитров.

По думите на външния министър политиците, които са на власт, би трябвало първо да мислят за интереса на страната и по-късно за интереса на партията.

„ В момента по света не виждаме постоянно политици, които мислят повече за идващите генерации, а по-малко за идните избори, акцентира първият македонски посланик.

Той беше безапелационен, че Договорът от Преспа не е съглашение сред две партии, а две държавни управления и две страни и има “международно обвързване да се придвижи напред ”.

„ Когато искаш да унищожиш нещо, не е толкоз мъчно. Трудно е да го изградиш. Наш дълг е да се опитаме да построяваме. Всички, които желаят да разрушават, ще платят висока цена “, уточни Димитров и изрази убеждението, че те ще завоюват сърцата на хората, даже и тези, които през днешния ден се опълчват.

Попитан за какво договорът е просрочен с 27 години, външният министър сподели, че “след като Договорът от Преспа беше придвижен напред, жителите ще се чудят за какво това не е реализирано през 90-те години ”.

„ Една от аргументите съглашението към този момент да е реализирано, може да се дължи на обстоятелството, че нашите общества са узрели, само че също по този начин и лидерските качества, проявени от тези, които са взели участие в договарянията “, разяснява Димитров.

За европейската вероятност на Северна Македония външният министър изясни, че я чакат от 2005 година, като най-голямата спънка е бил въпросът с името, само че „ в този момент вратите са отворени “.

„ Когато европейските водачи споделят, че най-хубавата вест е пристигнала от Балканите поради Договора от Преспа, те не могат да не създадат нищо за в бъдеще. Европейската интеграция за други страни от Западните Балкани също ще бъде изгубена “, разяснява Димитров.

По отношение на това дали се опасява, че възможното появяване на водача на „ Нова народна власт “ Кириакос Мицотакис може да сътвори проблеми по европейския път на Скопие, първият македонски посланик изрази вярата, че ще има главно схващане по този въпрос с гръцката страна.

„ Не е елементарно да създаваш и изграждаш другарства. Вярвам, че по този начин както ние имаме интерес към сполучлива Албания, по този начин и Гърция има интерес на северната й граница да има функционална, европейска, демократична страна. Никой не може да получи нищо, в случай че нападна близък си “, изяснява Димитров.

Външният министър напомни първата си среща с някогашния си гръцки сътрудник Никос Коциас на 14 юни 2017 година незабавно след встъпването си в служба. Той съобщи, че първите два месеца от договарянията са били цялостни с въпроси и се е питал дали това може да е игра “или в действителност се опитваме да разгадаем казуса? ”. И прибавя – за всичко, което са претърпели с Никос Коциас би трябвало да напишат дружно книга.

„ Беше мъчно, и двамата бяхме подложени на критика от част от обществото, заплашваха ни – нас и нашите фамилии, даже със гибел. Но в последна сметка установихме цялостно доверие и същинско другарство, което ще продължи постоянно. И се надявам нашите страни да останат вечно другари. Затова назоваваме това съглашение историческо “ безапелационен е Димитров. / БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР