НЗОК вече няма основание да отказва на болниците заплащане на

...
НЗОК вече няма основание да отказва на болниците заплащане на
Коментари Харесай

 КС отмени лимитите на болнично лечение. Какво следва? 



НЗОК към този момент няма съображение да отхвърля на лечебните заведения възнаграждение на цялостния размер на осъществената здравна активност.

Това напомня БНР.

Конституционният съд (КС) разгласи за противоконституционна наредбата на член 55 а, алинея 2 от Закона за здравното обезпечаване (ЗЗО), която лимитира заплащането на осъществена здравна активност от лечебните заведения до стойностите, посочени в бюджетите им. Това значи, че след обнародването на решението на Конституционен съд и влизането му в действие НЗОК няма съображение да отхвърля на лечебните заведения възнаграждение на цялостния размер на осъществената здравна активност, а пациентите няма да бъдат връщани заради привършване на лимитите.


Аркади Шарков, здравен икономист, показа в ефира на " Нашият ден " значими разбори и прогнози по отношение на това решение. Първо, той акцентира значимостта на обстоятелството, че този противоречив член в закона е от 2019 година, което значи, че преди този интервал не съществуваше сходна наредба.

Отмяната на този член в този момент отваря опция за лечебните заведения да предявят искове против Националния здравен застрахователен фонд (НЗОК) и да чакат правосъдни решения в тяхна изгода. Шарков акцентира, че този развой обаче може да отнеме години и да сътвори обилни финансови задължения за НЗОК.

Въпреки компликациите да се реши тъкмо какъв брой ще коства на НЗОК, той изясни, че ще стане дума за събиране на средства, които “ще са под милиард “. Въпреки това, той успокои обществото, че тези разноски ще бъдат разпределени във времето и няма да основат дупка в бюджета.

За да се компенсират вероятните финансови дефицити, Шарков счита, че идващият Национален рамков контракт може да включва нови ограничения за ограничение на разноските. Той изясни, че тези ограничения евентуално ще са свързани с " игра с размерите и цени ", като се цели компенсиране на евентуалните загуби от изплащането на надлимитна здравна активност.



Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР